Sinds de heraanleg van de Schoutenlaan mét nieuwe riolering, eind 2014, krijgen woningen (van meer dan 20 jaar oud) in de Schoutenlaan ineens water binnen via de kelder, garage... Dit is vroeger nooit gebeurd.

De bijzonder bezorgde buurtbewoner Dieter Mertens : 'Nooit gezien. Er is overal  schade in onze woningen door o.a.:
* te grote druk van het grondwater, de pomp-put is gebarsten, niet meer te gebruiken. We hebben een  omleiding via een andere put met pomp moeten leggen.
* kelder/berging/dressing staat volledig onder water.  Het  water komt via de betonvloer naar boven.  We moeten 100 m² houten vloer weggooien.
* opstijgend vocht in de muren en ook verzakkingen en scheuren in de gevel.

De situatie voor de heraanleg in 2014 was : hemelwater van de straat werd afgevoerd naar de riolering.

De situatie na de heraanleg in 2014 mét nieuwe riolering : het hemelwater wordt niet meer afgevoerd, maar moet de grond intrekken. Deze is verzadigd en zoekt zich een weg naar de lager gelegen delen, woningen met (kruip)kelders en garages die 2 meter lager liggen dan het straatniveau.

Het gevolg is: één en al ellende in de Schoutenlaan.  Water blijft binnenkomen, ruimtes kunnen niet meer benut worden, waarde van de woningen keldert, dag en nacht 4 pompen aan het werk om toch iets geruster te kunnen slapen, extra onvoorziene kosten.'

'In onze straat staan 10 woningen waarvan 6 eigenaren reeds een gezamenlijke procedure hebben lopen tegen de stad Herentals', onderstreept een bijzonder bezorgde Dieter Mertens in de Schoutenlaan.

Begin juni is er een tegensprekelijke expertise geweest met o.a. de verzekeringen, de aannemer.

De stad Herentals was nergens te zien, het lokaal bestuur komt niet opdagen, ondanks de vele brieven en aangetekende zendingen. De aannemer van de werken zegt er niets mee te maken te hebben.

Er is nochtans een hoodringendheid aan maatregelen te nemen om de schade (ook toekomstgericht) op te lossen en te beperken aan de woningen in de Schoutenlaan', besluit Dieter Mertens.