De Belg klikt massaal bij de fiscus. Dat schrijft De Standaard en blijkt uit cijfers van FOD Financiën. In de eerste helft van dit jaar alleen al hebben evenveel mensen hun buren, familie of ex-werkgever verklikt, als in heel vorig jaar.

In de eerste zes maanden van 2013 hebben al 1.127 Belgen iemand verklikt bij de fiscus. Dat is bijna evenveel als in heel vorig jaar. Meestal gaat het om mensen die vragen hebben bij die nieuwe dure auto van de buren, die argwaan hebben bij die verdacht luxueuze snoepreisjes van een collega of die na de scheiding de vuile was buiten hangen van hun ex.

De meldingen lopen versnipperd binnen via allerlei diensten en worden daarna samengeteld. Binnenkort komt er een centraal meldpunt. Iets minder dan een op de drie van de verklikkingen gebeurt anoniem. Bijna altijd gaat het om een bekende. De voorbije vijf jaar is het aantal spontane verklikkingen verdrievoudigd, van 460 in 2008 tot 1.221 vorig jaar.

Waarom het aantal verklikkingen nu piekt, is niet helemaal duidelijk. Volgens De Standaard is het mogelijk dat de economische crisis het rechtvaardigheidsgevoel bij veel mensen heeft aangescherpt. Ook een toename van de verzuring of zelfs van jaloezie zouden een reden kunnen zijn. (DS/dered.)