Het startschot van de Week van de Valpreventie wordt gegeven op het openingsinitiatief in Olen op maandag 24 april. Lokaal bestuur Olen organiseert samen met zelfstandig ergotherapeute Tinneke Claes en Logo Kempen VZW een gezonde receptie gevolgd door een namiddag vol workshops rond 'gezond ouder worden' en een initiatie Tai Chi.

Programma Kempense startdag, LDC Komie Geire (Herentalseweg 1, Olen), gratis inkom

13.30 uur: feestelijke receptie en welkomstwoord door Leen Mertens (OCMW voorzitter Olen) en Lieselot Wynants (Logo Kempen vzw)

14.30 uur: workshops

Test je behendigheid op het valparcours (ergotherapeute Tinneke Claes)

Vermijd vallen in en rond je huis (gediplomeerd sporttherapeute Natasja Maes)

Laat je ogen testen door een optieker (DOAH)

Welke voeding is geschikt voor mij? (diëtiste Inne Verbist)

Zorgconsultatie in LDC Komie Geire (beleidsmedewerker gezondheid lokaal bestuur Olen)

16:30 uur: Initiatie Tai Chi door Theo Deceulaer

Blijf in beweging, doe het veilig

Eén op de drie senioren in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo'n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale jaarlijkse kostprijs van meer dan 310 miljoen euro.

'Blijf in beweging, doe het veilig' is dan ook de boodschap van de zesde editie van de Week van de Valpreventie (24 tot en met 30 april). "Met deze slogan willen de verschillende partners ouderen in beweging krijgen", zegt Professor Koen Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. "Beweging zorgt er namelijk voor dat je fit en gezond blijft en stimuleert ook je spierkracht, evenwicht en lenigheid. Met deze elementen voorkom je niet alleen het vallen, maar bescherm je jouw lichaam beter tijdens of na de val".

Bewegen kan al met heel eenvoudige en laagdrempelige activiteiten zoals lichte huishoudelijke taken, de trap nemen in plaats van de lift of spelen met de kleinkinderen. Daarnaast beweeg je best nog 30 minuten extra per dag. Het hoeft niet om topsport te gaan, maar wel om een beweegactiviteit die je graag doet en die je over een lange termijn kan volhouden. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen ... zijn voorbeelden om extra te bewegen.

Een niet te vergeten aandachtspunt hierbij is veiligheid. Met enkele kleine tips en aandachtspunten kunnen heel wat valpartijen worden vermeden. Denk maar aan stevige en vaste schoenen, het juist gebruik van een bril, het rustig rechtkomen uit bed of de zetel zodat je niet duizelig wordt, alsook het vermijden van het te pas en onpas gebruik van slaappillen.

Oproep om ouderen veilig te laten bewegen

Het expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, de Logo's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) roepen samen op om ouderen veilig te laten bewegen. De krachten worden gebundeld om de boodschap te verspreiden.

"Preventie is belangrijk", zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. "Daarom organiseren niet minder dan 900 organisaties tijdens de Week van de Valpreventie heel wat activiteiten om valproblematiek in de kijker te zetten en ouderen, familie en gezondheidsmedewerkers aan te zetten tot preventie. De activiteiten vinden o.a. plaats in woonzorgcentra, gemeenten en steden, OCMW's, lokale dienstencentra, thuiszorgorganisaties, seniorenverenigingen en ziekenhuizen."

Meer informatie

De Week van de Valpreventie is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) in samenwerking met de Logo's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), gericht naar ouderen, hun omgeving en professionelen.

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse Overheid. Hier vind je alle informatie terug over de Week van de Valpreventie.Julie Meurrens, Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, 016 37 74 92, 0495 75 78 48, julie.meurrens@kuleuven.be