Provincie Antwerpen adviseert gemeenten om nu te starten met preventieve behandeling

De eikenprocessierups bevindt zich momenteel in het stadium dat de bladvraat begonnen is. De provincie adviseert dan ook om met de preventieve behandeling te beginnen. De rups zit nog niet in het stadium dat ze irriterende brandhaartjes vertoont op het gehele lijf waarmee ze bij de mens brandwonden en schade aan ogen en luchtwegen kan berokkenen.

Tijdens de controle op het veld constateerden de provinciale biologen dat de meeste rupsen net verveld zijn naar het derde larvaal stadium. De bladvraat is begonnen. Vanaf het derde larvaal stadium veroorzaken de brandharen hinder maar die is nog redelijk beperkt omdat de brandharen slechts op één segment van de rups zitten. De werkelijke overlast ontstaat pas wanneer ze in het vierde larvaal stadium brandhaartjes op het gehele lijf dragen.

Het vroege derde larvaal stadium is aanbevolen voor een preventieve behandeling met Bacillus thuringiensis. Tijdens dit stadium zijn de rupsen gevoelig voor deze bacterie en eten ze van de bladeren. Bij warm weer kan de overgang naar het volgende stadium snel gebeuren. Vorig jaar bleven de rupsen gemiddeld 3 weken in het derde larvaal stadium.

Enkel het bestrijdingsmiddel Foray 48B is federaal erkend als bestrijdingsmiddel op basis van Bacillus thuringiensis. Bioloog Kathleen Verstraete wijst wel op een aantal voorwaarden voor gebruik: "Men mag het middel niet overal gebruiken en evaluatie en monitoring is verplicht."

Belangrijkste voorwaarden voor het gebruik van Bacillus thuringiensis (Foray 48B)

Bacillus thuringiensis mag niet gebruikt worden in aanwezigheid van prioritaire vissoorten, kwetsbare vlindersoorten, waterelementen, natuur- en habitatgebieden. Bacillus thuringiensis doodt immers ook andere bladetende insecten en heeft mogelijks een negatieve effect op het waterleven. De provincie Antwerpen heeft de plaatsen in haar regio waar niet gespoten mag worden aangegeven op een gevoeligheidskaart. Je kan de plaatsen ook terugvinden op het geoloket.

Na een bespuiting met Bacillus thuringiensis is evaluatie verplicht. Men moet de bomen die bespoten werden met Bacillus, drie tot zes dagen later controleren op eikenprocessierupsen. Als er nog rupsen aanwezig zijn, moeten deze bomen terug behandeld worden. Het beste nemen gemeenten deze voorwaarden op in het bestek. Als de bomen onder de juiste omstandigheden worden bespoten, mogen er geen of slechts enkele rupsen meer aanwezig zijn.