De Kamer voor Heemkunde staat voor een groot mysterie. Zijn we de enige gemeente in België die nog beschikt over een geschonken Belgische vlag uit 1831 waarmee we officieel werden bedankt voor onze medewerking aan de Belgische onafhankelijkheidsstrijd een jaar eerder ?

En wat was eigenlijk onze verdienste tijdens de Belgische revolutie? Het gemeentebestuur investeerde onlangs in een conservatie van de oude vlag zodat deze ook voor de komende generaties bewaard blijft. Pittig detail: in de beginjaren van de jonge Belgische staat stonden de Belgische kleuren zwart, geel en rood horizontaal in plaats van verticaal.

Ieder jaar op 21 juli krijgt onze Belgische vlag uit 1831 een ereplaatsje in 't Getouw tijdens de plechtigheden rond onze Nationale Feestdag. De laatste jaren moesten we tijdens dit plechtig toonmoment bijzonder voorzichtig omspringen met de vlag om verdere beschadiging te voorkomen.

Na een grondige conservatie – waarbij de vlag op een stevige, zuurvrije achtergrond werd bevestigd – kunnen we deze unieke vlag op speciale gelegenheden opnieuw zorgeloos tonen. Wapperen in de wind is er voor deze stokoude vlag van 186 jaar jammer genoeg niet meer bij...

Ook de kleuren hebben niet helemaal de tand des tijds doorstaan. Zwart neigt stilaan naar bruin, geel gaat richting crèmekleur en rood heeft veel weg van roze. Toch blijft het een uniek object dat we absoluut voor het nageslacht willen bewaren.

Officiële oorkonde

Bij de vlag hoort een officiële oorkonde, gedateerd uit 1831, waarbij Mol officieel bedankt werd voor zijn bijdrage aan de Belgische revolutie. Jammer genoeg weten we onvoldoende waaraan onze gemeente deze eer te danken heeft. Waren er inwoners die zich hadden aangemeld als vrijwilliger voor de strijd tegen onze Noorderburen? Telde onze gemeente prominente inwoners die in Brussel een belangrijke rol speelden? Had het te maken met onze ligging vlakbij de grens met Nederland?

Nog steden en gemeenten ?

Naast het ontbreken van een inhoudelijke motivatie waarom onze gemeente deze vlag en oorkonde ontving, vragen we ons af of er steden of gemeenten zijn die een gelijkaardige vlag in hun bezit hebben. De vlag werd uitgereikt door 'La Commission Des Récompenses Nationales'. In deze commissie zetelden onder andere baron Etienne de Gerlache en Henri De Brouckère. Zij waren beiden lid van het Nationaal Congres, het eerste Belgische parlement na de onafhankelijkheid.

Meer info: gemeentearchief, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be