In het najaar slaat de Zuidergekte voor de derde keer toe in Geel. Zuidergekte is een stadsproject waarbij de Derdewereldraad scholen en verenigingen oproept minstens één vormings- of ontspanningsactiviteit te organiseren rond een noordzuid-thema. Het project gaat zondag van start met een wereld- en kunstenmarkt in het centrum.

In een nog niet zo ver verleden was een weekje Belgische kust iets waar de vakantieganger maandenlang naar uitkeek. Vandaag behoren o.a. Vietnam, Zuid-Afrika en Cuba voor heel wat mensen tot vanzelfsprekende vakantiebestemmingen. Ook in ons straatbeeld zijn mensen van vreemde herkomst geen uitzondering meer. De wereld is als het ware een dorp geworden. Al voelen velen er zich niet thuis. Dat komt door een economisch, politiek en sociaal onevenwicht, waardoor niet iedereen van een menswaardig bestaan kan genieten.

Financiële ondersteuning

Zuidergekte wil bijdragen tot een wereld waarin niemand zijn land moet ontvluchten. Het roept daarom scholen en verenigingen op om tussen 1 september en 14 december minstens één activiteit in Noordzuid-thema te organiseren, hetzij voor de eigen leerlingen/leden, hetzij voor een breed publiek. De mogelijkheden omvatten o.a. muzikale optredens, toneel- en dansvoorstellingen, kooklessen, verhalenvertellers, gezelschapsspellen, tentoonstellingen, workshops, infomomenten, uitstappen en wellness-activiteiten. Organisaties die een activiteit binnen het Zuidergekte-kader organiseren, kunnen rekenen op financiële steun vanuit het stadsbestuur. Ondertussen engageerden al heel wat Geelse verenigingen zich om op de kar te springen. Een overzicht van die activiteiten vind je terug in de activiteitenkalender op www.geel.be.

Wereld- en kunstenmarkt als officieel startschot

Net zoals de voorbije edities zal een grootse wereldmarkt Zuidergekte officieel inluiden. Op 31 augustus mag je je op de Markt tussen 13u en 18u verwachten aan verkoopstandjes, verpakt in een Zuiderse sfeer. Je kan producten van eerlijke handel kopen en proeven van exotische gerechten. Je vindt er heel wat informatie over Geelse verenigingen die actief zijn in het zuiden. Op het podium staan doorlopend live optredens met sfeermuziek van zuiders talent gepland. De kunstenmarkt laat je kennismaken met lokale kunstenaars die voor de gelegenheid gevraagd werden hun stand een Zuiders tintje te geven. Sommigen laten tijdens een demo ook zien hoe ze tewerk gaan. Wie met de fiets naar de Zuiderse markt komt, doet mee met de fietstombola en maakt kans op een wereldwinkelmand of een waardebon. Zuidergekte wordt officieel afgesloten met een ceremonie tijdens de kerstmarkt op 14 december.