Patiënten en bezoekers van AZ Turnhout konden naar aanleiding van Wereldnierdag op donderdag 9 maart gratis hun gezondheid laten testen. Een gezonde levensstijl verkleint namelijk je kansen op nierziekte.

In de inkomhal van campus Sint-Jozef kon iedereen bloeddruk, gewicht en lengte laten meten. Op basis van deze gegevens is het snel duidelijk hoe iemands algemene gezondheid er aan toe is. Wie niet goed scoorde op de test kreeg extra info mee met onder andere tips over gezond eten.

Invloed van levensstijl op de nieren
Mensen met overgewicht maken 83% meer kans op een nierziekte in vergelijking met mensen met een gezond lichaamsgewicht.

Overgewicht gaat vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk, verhoogde suikerspiegel en hoge cholesterolwaarden. Deze kunnen leiden tot aderverkalking en suikerziekte, wat de meest voorkomende oorzaken zijn van nierziekte. Een gezonde levensstijl helpt dus niet enkel om overgewicht te voorkomen, het verkleint ook je kansen op nierziekte.

Wat is nierziekte ?
Chronische nierziekte treft 1 op 10 mensen wereldwijd. Terwijl de ernst van de ziekte kan verschillen van persoon tot persoon, is een nierziekte meestal niet te genezen en zal een nierpatiënt levenslang zorg nodig hebben.

Wereldnierdag is een initiatief dat jaarlijks mensen en overheden over de hele wereld wil informeren over nierziekte. De organisatie zet in op het voorkomen van de ziekte en een vroege opsporing van nierziekte.