Nadat vorige zomer het nieuwe belevingscentrum rond diamantbewerking geopend werd langs de Spoorweglei in Nijlen, staat 2015 in het teken van de restauratie van de voormalige slijperij zelf. Deze bevindt zich vlak naast het belevingscentrum. Zowel het materiaal in het gebouw als het gebouw zelf worden in ere hersteld. Bezoekers van het Kempens Diamantcentrum zullen na de restauratie een volledig beeld krijgen van het reilen en zeilen in de ooit zo talrijke Nijlense diamantslijperijen.

Eerst de werkbanken en de motor

Het is de inhoud van de vroegere slijperij Lieckens die eerst aan bod komt. Vanaf 5 januari pakt een gespecialiseerde firma onder andere de werkbanken en ook de motor en bijhorende aandrijfinstallatie voor de slijpmolens aan. De installatie is al meerdere decennia niet meer gebruikt en het jarenlange verblijf in een onverwarmd gebouw is niet zonder gevolg gebleven.

Hetzelfde geldt voor de werkbanken, slijpschijven, lampen en al het andere kleinere materiaal dat zich in het gebouw bevindt. Ook de aanwezigheid van houtworm heeft er geen goed aan gedaan. Aan dit deel van de restauratie hangt een prijskaartje van 153 931,15 euro, maar hiervoor wordt een restauratiepremie bekomen van € 135.459,42. Vooraleer er effectief mee begonnen wordt, zullen de slijpmachines eerst gedemonteerd worden en naar een atelier overgebracht.

Daarna het gebouw zelf

Vervolgens wordt ook het gebouw zelf onder handen genomen. Na een brand tijdens WOI werd het dak vervangen en dat wordt nu in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. De ramen hebben dan weer met vandalisme af te rekenen gehad. Verder heeft vooral vocht schade aan het gebouw veroorzaakt. Ook de trap naar de eerste verdieping is na al die tijd niet veilig meer. Met dit deel van de restauratie wordt op 2 februari begonnen.

Voorbereiding en subsidies

Met het voorbereiden van deze werken is de gemeente al lang bezig. Bij de afdeling Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid werden dossiers ingediend voor het verkrijgen van subsidies en dat met succes. De werken worden na open aanbesteding gegund voor een bedrag van € 388.004,07 incl. 21% BTW en er werd een restauratiepremie toegekend van € 221.702,69.

Tijdens het weekend van 3-4 januari het Diamantcentrum zal het Kempens diamantcentrum geopend zijn voor het publiek.

Foto's uit de oude doos en het nieuwe plan / N.