Een onderhoudend duel in groep G heeft met de Verenigde Staten een verrassende winnaar opgeleverd. Een nochtans sterk spelend Ghana verdiende meer.  De hemel viel Ghana al na 32 seconden rauw op het dak. Met een blitzkriegactie slingerde Dempsey zich in de 16 en met een schuiver binnenkant paal verschafte hij coach Klinsmann een klein delirium. Het is de op vijf na snelste goal in de WK-geschiedenis. De Turk Sükür maakte de snelste na 11 seconden.

Ghana kwam snel bij bewustzijn. De VS kon niet veel betekenen en legde zich toe op opvang, zonder dat keeper Howard halsbrekende toeren moest uithalen.

In de tweede helft begon Ghana steeds harder aan de boom te schudden, maar de appelen leken niet rijp om te vallen.   De Amerikanen werden almaar meer teruggedrongen en verdedigden zich met vereende krachten. Gyan testte de reactie-snelheid van Howard, die  zich niet liet pramen. Met de inbreng van Boateng trok Ghana zijn aanvallende intenties verder door. 8 minuten voor tijd kreeg Ghana loon naar werken toen Ayew buitenkant links een prachtcombinatie afrondde.

De VS leek rijp voor de nederlaag, maar als de nood hoog is, is de redding nabij. Geheel uit het niets kopte Brooks de 1-2 binnen en Ghana naar de afgrond. (vrt)