Het Nederlands elftal is voor de 5e keer doorgedrongen tot de laatste vier van het WK. Oranje slaagde er in Salvador in 120 minuten niet in afstand te nemen van het taaie Costa Rica (0-0), maar sloeg in de strafschoppenreeks alsnog toe.

De Midden-Amerikanen verrasten eerder dit toernooi van Uruguay en Italië, maar in de eerste helft konden ze het Oranje geen moment lastig maken. Nederland, dat met Memphis Depay als derde aanvaller aantrad, domineerde, maar kon geen gaatje vinden in de hechte Costa Ricaanse defensie.

Ook in de verlenging was er maar één ploeg die aanviel. Een kopbal van Ron Vlaar (redding Navas) en een fraaie knal van Sneijder (lat) leverden echter niets op. Costa Rica kreeg in de 117e minuut zowaar zijn eerste kans, maar Cillessen keerde het schot van Marcos Ureña.

Bondscoach Louis van Gaal wisselde daarop verrassend doelman Cillessen voor Tim Krul (foto) met het oog op de penalty's. In de strafschoppenreeks waren Van Persie, Robben, Sneijder en Kuijt trefzeker. Krul stopte de strafschoppen van Ruiz en Umaña.  Holland in feest tot de vroege uurtjes.  Foto Fifa/N.