De wodca-actie van de politie Zuiderkempen van afgelopen weekend zal de geschiedenis ingaan als één die we niet snel zullen vergeten.

In Herselt, Hulshout en Westerlo werden 91 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs. Zeven personen (8%) hadden teveel gedronken. Hiervan dienden drie personen hun rijbewijs in te leveren voor drie uur. Twee andere personen waren hun rijbewijs voor zes uur kwijt.

Eén ervan was een 37-jarige vrouw. Omdat de inspecteurs vermoedden dat zij wel eens sneller zou vertrekken met haar auto en zonder rijbewijs, werden de collega's van Heist-op-den-Berg gewaarschuwd. De collega's van Heist slaagden er die nacht in de vrouw voor de tweede maal achter het stuur te betrappen, nu echter zonder rijbewijs en dit ondanks het rijverbod. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Omstreeks 00:30 uur kreeg de politie een oproep vanuit Roteinde in Ramsel waar een dolle chauffeur de wijk al een hele tijd wakker hield. De 26-jarige bestuurder kon onderschept worden en blies 0,81 mg/l (wat overeenkomt met 1,86 promille in het bloed). Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Omstreeks 01:05 uur knalde op Zandberg (Westerlo) een auto tegen de politiemobiel, de wagen die de politie Zuiderkempen gebruikt als mobiel kantoor bij verkeersacties. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf maar werd na een helse rit in Herselt onderschept door het patrouillehondenteam. De 23-jarige bestuurder testte positief voor amfetamines en bleek ook gedronken te hebben. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Twee andere bestuurders probeerden de controle te vermijden. Om 04:30 uur negeerde een 25-jarige bestuurder op de Merodedreef (Westerlo) het bevel van een politie-inspecteur. Hij vluchtte richting Bergom (Herselt). De politie kon hem snel opsporen en vatten. Hij blies 0,83 mg/l (wat overeenkomt met 1,91promille in het bloed). Zijn rijbewijs werd ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Ook op de Merodedreef negeerde om 05:00uur opnieuw een bestuurder het bevel van een politie-inspecteur. Na een achtervolging van 13km zette de 27-jarige man zijn auto bij een onbekende onder de carport. Na een korte zoektocht werd hij gevonden in een nabij gelegen bosje. Zijn voertuig, dat met niets in orde was, werd getakeld. Zelf legde hij een negatieve ademtest af maar weigerde een drugtest. Zijn rijbewijs werd ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Tijdens diezelfde nacht werden in Herselt op de Blaubersesteenweg en Provinciebaan 120 bestuurders gecontroleerd op snelheid. Tien bestuurders (8%) reden te snel. Het drieste record staat op naam van een 42-jarige bestuurder die 145 reed waar 70 toegelaten is. Indien u weet dat deze wagen aan deze snelheid pas tot stilstand kan komen na 145 meter, dan hoeft het geen uitleg dat dit gedrag levensgevaarlijk is. Helaas kon de bestuurder niet onmiddellijk onderschept worden. Hij zal later de rekening gepresenteerd krijgen.

De snelheidsduivel en de bestuurders onder invloed van alcohol en/of drugs zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Hen wacht een gepeperde rekening en een rijverbod.

Overdreven snelheid en rijden onder invloed zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. De politie Zuiderkempen blijft hier tegen actie voeren met als doel het aantal ongevallen te verminderen en het verkeer veiliger te maken.