Op donderdag 11 december wordt in België de eerste nationale actiedag ‘1dagniet’ tegen woninginbraken georganiseerd. Het doel van deze actiedag is om burgers, buren, verenigingen, scholen, bedrijven, ... te laten nadenken over wat ze zelf kunnen doen tegen woninginbraken.

Post je idee op www.1dagniet.be

Op www.1dagniet.be worden alle initiatieven in gans België weergegeven. Heb je zelf een leuk idee om inbraken tegen te gaan? Aarzel dan niet om je initiatief online te zetten. Op deze website kan je ook allerlei materiaal – affiches, flyers, tips, postkaarten, witte voetjes, … - downloaden om je actie extra te ondersteunen en de actiedag meer kenbaarheid te geven. Als je wil dat de politiezone je actie mee ondersteunt, contacteer dan je wijkagent of Jos Delarbre (014 56 47 33, jos.delarbre@pzglm.be) Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we samen werken aan de strijd tegen woninginbraken.

Enkele cijfers

Elke dag vinden er in België 200 inbraken plaats. Deze inbraken zorgen voor een onveilig gevoel en hebben een hoge maatschappelijk kost. Jaarlijks betalen we met zijn allen meer dan 350

miljoen euro ... Tijd dus om hier gezamenlijke actie tegen te ondernemen.

Nederland

Het idee achter ‘1dagniet’ is overgewaaid vanuit Nederland. Deze actiedag kende daar een groot succes en men stelde er een aanzienlijke daling van het aantal inbraken vast. België ondersteunt het idee van Nederland door eveneens een soortgelijke actiedag te organiseren.

Partners

De actiedag ‘1dagniet’ kent de steun van alle provinciegouverneurs, van de FOD

Binnenlandse Zaken, van de gemeentebesturen evenals van de lokale en de federale politie.

Eveneens andere partners zoals bpost, BVBO, Assuralia en mediapartner Roularta ondersteunen dit initiatief.

Gegevens politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Tijdens de eerste negen maanden van 2014 registreerde de politiezone 224 woninginbraken. De stijging van de laatste jaren zet zich nu dus ook helaas verder. De buit is voornamelijk juwelen, geld en multimedia. 60 procent van inbraken werd geregistreerd tussen 12 en 22 uur. In meer dan de helft van de inbraken wordt er aan de achterkant van de woning een raam of deur opengebroken.