Een woonhuis in Vlaanderen is in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 2,6 procent goedkoper geworden in vergelijking met eind vorig jaar. Dat blijkt uit de zogenoemde Notarisbarometer.

De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro. De prijsdaling is vooral het gevolg van een groot aantal woningen dat te koop staat, zegt de beroepsfederatie van notarissen. Het is nog te vroeg om te zeggen of het om een duurzame trend gaat.

De Notarisbarometer peilt elke drie maanden naar het aantal vastgoeddossiers dat in de notariskantoren wordt opgestart. De gegevens slaan op het moment van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst ("compromis"). Hierdoor beschikt de barometer over de meest recente gegevens voor de Belgische vastgoedmarkt.

Uit de eerste Notarisbarometer van dit jaar blijkt dat een woonhuis in Vlaanderen in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 2,6 procent goedkoper geworden is ten opzichte van de laatste Notarisbarometer eind vorig jaar. De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro. De daling doet zich in alle provincies voor, met uitzondering van Limburg.

Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat spreekt van "een uniek gegeven: voor het eerst is er voor alle categorieën niet langer sprake van een prijsstijging." Hij verklaart de daling door een groot aanbod op de vastgoedmarkt. "Vooral door de vergrijzing. Heel wat ouderen verkopen hun huis. Wie iets wil kopen, heeft een ruime keuze. En door die ruime keuze kan hij of zij ook beter onderhandelen om een betere prijs te krijgen. Daardoor komen de prijzen lichtjes onder druk."

Of dit een duurzame tendens wordt, valt af te wachten. "Dat is nog niet zeker, daarvoor is het nog te vroeg", aldus Van Opstal. Veel zal ook afhangen van de evolutie van de rente. Daarnaast wijst hij ook naar het algemeen kader. "We mogen niet vergeten dat we uit een periode van prijsstijgingen komen."

Vastgoedtransacties blijven pieken

Op jaarbasis zijn huizen wel nog altijd wat duurder: 1,97 procent om precies te zijn, tot gemiddeld 258.936 euro. De prijzen van appartementen en bouwgronden in Vlaanderen stabiliseerden in vergelijking met eind 2016. Het aantal vastgoedtransacties blijft intussen pieken: in het eerste kwartaal werden nog eens 4,5 procent meer transacties genoteerd dan eind vorig jaar. (belga)