Woonzorgcentrum Ten Hove is sinds vrijdag 21 november trotse eigenaar van negen snoezelschorten. De gezinsbond van Mol schenkt deze schorten aan de afdeling Gele Zonnestraal waar ouderen met dementie wonen. De schorten bezorgen de bewoners prikkels en laten hen herinneringen herbeleven. Dit heeft een ontspannend en rustgevend  effect.

De gezinsbond van Mol volgde een bijscholing over snoezelschorten. Ze brachten de theorie in praktijk en maakten negen snoezelschorten. Ze schenken de schorten nu aan de afdeling Gele zonnestraal van het woonzorgcentrum in Ten Hove.

Snoezelschorten

Snoezelen betekent dat je de zintuigen prikkelt met licht, geluid, smaak, geur en aanraking. Uit onderzoek blijkt dat snoezelen een ontspannend en rustgevend effect heeft op oudere mensen met dementie. Een snoezelschort wordt vaak gebruikt in een belevingsgerichte zorg aan deze mensen. Op  de schort worden allerlei voorwerpen genaaid, zoals linten, knopen, ringen, stokjes, ritsen en verschillende stoffen. De attributen geven de bewoner letterlijk iets ‘om handen’. Vaak voelt hij of zij zich dan een stuk rustiger. Bovendien roepen de verschillende materialen herinneringen op die de bewoner kan herbeleven.