Zo pas verschenen twee nieuwe edities uit de reeks 'Zo leefde Ginderbroek'. Dit keer heeft men het over het leven in Ginderbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deel 1 vertelt onder andere over de mobilisatie, in deel 2 komen de eerste maanden van de oorlog aan bod. Voor 2,50 euro koop je al een exemplaar bij de Kamer voor Heemkunde in 't Getouw.

Meer dan 40 jaar lang heeft wijkcomité Ginderbroek de gouden jubilarissen over 'hun' oorlog van 1940-1945 laten vertellen. Al hun belevenissen en verhalen zijn gebundeld in de reeks 'Zo leefde Ginderbroek in de Tweede Wereldoorlog'. De eerste twee nummers zijn zo pas verschenen:

· deel 1: verhalen over de algemene dienstplicht, de mobilisatie in 1939-1940, het begin van de oorlog en de werfreserve

· deel 2: de eerste maanden van de oorlog: op de vlucht, de Achttiendaagse Veldtocht en onze krijgsgevangenen in Stalagkampen

75 jaar geleden

Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duitsland ons land binnen. Het was het begin van de Tweede Wereldoorlog in ons land. Onze grootouders wisten wat die oorlog betekende: vluchten voor het oorlogsgeweld, de rantsoenering, de Duitse Gestapo, de werkweigeraars en ondergedokenen, de bombardementen en de vliegende bommen, de bevrijding en repressie. Onze vorige generatie beleefde de toestand die je nu dagelijks op televisie ziet.

Zo leefde Ginderbroek

De geschiedkundige reeks Zo leefde Ginderbroek startte in november 1988 met de uitgave 'Een kindeke gepakt door Mieke Wimp'. Sindsdien groeide het aantal nummers en steeg ook het aantal bladzijden.

Vanaf de start van het wijkcomité Ginderbroek in 1969 vertelden al meer dan 200 gouden jubilarissen hun leven en hun verhalen. Deze vormen een ongelooflijke bron van de dagelijkse geschiedenis van de 20e eeuw. Verhalen waarmee de werkgroep ook nu nog de onderwerpen aan elkaar rijgt.

Meer info:  > Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be  > Werkgroep Zo leefde Ginderbroek, Louis Van Baelen, 014 31 06 09