De jeugddienst, sportdienst en buitenschoolse kinderopvang van Heist-op-den-Berg kijken met tevredenheid terug op de eerste helft van de vakantie. De maand juli was zeer geslaagd. Maar ook in augustus staat er nog heel wat op het programma! Een overzicht.

Speelpleinwerking

De gemeentelijke speelpleinwerking opende op maandag 30 juni haar deuren voor de zomerwerking en zorgde al voor onvergetelijke vakantiedagen voor vele kinderen. Tijdens de maand juli kwamen er elke dag gemiddeld 116 kinderen meespelen, met tijdens de eerste week een topdag van 154 kinderen. In totaal waren er in juli 2.565 deelnames aan de speelpleinwerking. De animatoren zorgen elke dag voor ingeklede spelen in uitgedachte thema’s zodat er voor elk kind wat wils is! Enkele topthema’s van de afgelopen maand: piraten, WK Brazilië, Egypte, waterspelletjes, beroepen, … Daarnaast werd er met de groot-pleiners ook een hele week rond Wereldoorlog I gewerkt.

Tijdens de maand augustus wordt er nog elke werkdag van 9.30 tot 16.30 uur speelpleinwerking georganiseerd op de twee speellocaties: de 3- tot 5-jarigen spelen een hele dag in de lokalen van de Buitenschoolse Kinderopvang in de L. Carréstraat, de 6- tot 12-jarigen spelen een hele dag op de Boonmarkt en worden daar ingedeeld in twee leeftijdsgroepen, de kabouters (6 en 7 jaar) en de groot-pleiners (8-12 jaar). Vanaf 7 uur en tot 18 uur wordt er op deze twee locaties dagelijks voor- en naopvang voorzien door de begeleidsters van de Buitenschoolse Kinderopvang.

Op vrijdag 29 augustus vindt de feestelijke slotdag van de zomerwerking plaats op het speelplein en in de L. Carréstraat. We sluiten de zomervakantie op een leuke manier af, smullen ’s middags samen van een lekkere maaltijd en elk kind krijgt ’s avonds een leuk speelpleingadget mee naar huis.

Opgelet: zowel voor de gewone speelpleinwerking als voor de slotdag moet je op voorhand inschrijven op de jeugddienst. Op vrijdag 15 augustus is het speelplein gesloten.

Workshops en uitstappen

Ook deze vakantie kan de jeugddienst weer beroep doen op tal van zelfstandigen, vrijwilligers, … voor het organiseren van grabbelpasactiviteiten. Zoals elk jaar zijn er de populaire activiteiten zoals het bezoek aan de brandweer en de politie, pizza’s maken, knutselen en koken, enz. Deze activiteiten konden telkens op een volledige bezetting rekenen! We zorgen elk jaar ook voor nieuwe activiteiten en ook deze waren onmiddellijk een succes: De ‘Djembéworkshop’ i.s.m. de dienst Diversiteit en ‘Op avontuur in de Averegten’ met El Sole zijn hiervan twee voorbeelden.

Naast de workshops worden er ook wekelijks uitstappen georganiseerd. Elke donderdag trekt de jeugddienst er op uit met een bus vol kinderen en animatoren naar Bobbejaanland, Walibi en andere leuke plaatsen. De populairste uitstap was deze naar de ‘Doe-mee-boerderij ’t Groenhof’ in Pulle. Hier konden de kinderen brood bakken, de dieren eten geven en een ritje maken op de pony. Dit jaar pakt de jeugddienst ook uit met een nieuw concept, namelijk twee uitstappen voor grootouders met hun kleinkinderen. We gingen al naar de Beekse Bergen en in augustus trekken we er een dagje op uit in Ieper.

Al deze keuzeactiviteiten en uitstappen trokken in juli in totaal 391 kinderen en jongeren.

Voor de maand augustus staan er nog tal van workshops en uitstappen op het programma. Er zijn voorlopig nog plaatsen vrij voor: pixeldoosje maken, uitstap De Vliertuin, uitstap Ieper met oma en opa, uitstap Walibi, … Om in te schrijven kan je contact opnemen met de jeugddienst.

Speelkoffer

De Speelkoffer stond deze zomer al in vier verschillende wijken, namelijk in Booischot, Schriek, Wiekevorst en Heist-centrum. De animatoren spelen telkens een hele week samen met de kinderen uit de buurt. Per wijk spelen er gemiddeld 17 kinderen mee. Het regenweer tijdens de eerste dagen zorgde voor een lagere opkomst, maar dankzij de zon van de afgelopen weken kwamen er heel wat meer kinderen spelen met de Speelkoffer. Dat de Speelkoffer gekend is, zien we aan het enthousiasme van de kinderen. Veel kinderen kennen we nog van vorige zomer! Vriendjes en vriendinnetjes hebben ook de speelmicrobe te pakken en komen hun eerste Speelkofferervaring opdoen. Oudere kinderen die vorig jaar nog mee speelden met de koffer, komen nieuwsgierig vragen hoe ze animator kunnen worden. Het spelmateriaal van de koffer mag dan al beperkt zijn, het plezier is dit zeker niet!

Tijdens de zomervakantie staat de speelkoffer nog in volgende wijken:

  • 4 augustus – 8 augustus: Booischot (Struikheide) en Heist-op-den-Berg (Orshagenstraat)
  • 18 augustus – 22 augustus: Wiekevorst (Winterstraat) en Itegem (tuin JOKI, Hallaarstraat 40)
  • 25 augustus – 29 augustus: Heist-op-den-Berg (Moretuslaan)

In september is de speelkoffer op woensdagnamiddag terug te vinden in Wiekevorst. In oktober komt de speelkoffer op woensdagnamiddag en tijdens de herfstvakantie naar Heist-op-den-Berg (Moretuslaan).

Openluchtfilms

De eerste openluchtfilm van de zomervakantie was een groot succes. Op vrijdag 18 juli organiseerde de jeugddienst een gratis openluchtfilm bovenop de Heistse berg! De zwoele zomeravond maakte dat een 200-tal filmliefhebbers van de komedie ‘We’re the Millers’ hebben genoten.

Wie ook graag eens onder de sterrenhemel wil ontspannen bij een film, heeft op 8 augustus nog de kans. Dan is het de beurt aan de film ‘The Wolf of Wall Street’ (16+). De film start om 21 uur onder de luifel op het Kerkplein. Vanaf 20.30 uur ben je al welkom om een zitplaats te bemachtigen en gaat ook de drank- en snoepstand open.

Hestival met o.a. Kapitein Winokio

Kapitein Winokio komt terug naar Hestival! De kapitein, mevrouw de poes en zijn matrozen gaan de zomer afsluiten in Heist-op-den-Berg met een groot feest. Met liedjes van vroeger en nu, Winokio-hits, berennummers, beestige liedjes en liedjes uit alle windstreken gaat het een optreden worden om nooit te vergeten. Oefen dus je beste danspasjes, train je lachspieren, breng al je vriendjes op de hoogte en zak op zaterdag 23 augustus vanaf 15.30 uur af naar het cultuurplein. Uiteraard volgen er na Kapitein Winokio nog vele andere optredens, surf naar www.hestival.be voor meer informatie.

Sportkampen

De sportdienst organiseerde gedurende de hele maand juli verschillende sportkampen. Zo waren er de themasportkampen (dierenweek, circusweek, enz.) waar in totaal zo’n 500 kinderen aan deelnamen in de eerste 3 weken van de zomervakantie. Voor het eerst ging het gymkamp i.s.m. Arduas gym en het handbalkamp i.s.m. handbalclub Heist-op-den-Berg door. Deze kampen zijn de eerste uit een hele reeks nieuwe of uitgebreide sport-specifieke kampen.

In augustus staan nog verschillende themasportkampen en sport-specifieke kampen op het programma. Voor onze kleuters is alles volzet. Ook voor de danskampen i.s.m. dansstudio Kick-IT en danscentrum Movere zijn geen plaatsen meer vrij. Inschrijven op de reservelijst van een van deze kampen is wel mogelijk. Van de themasportkampen zijn er nog plaatsen voor de extreme sportweek en de teamsportweek. Voor de vis-3-daagse en het voetbalkamp kan ook nog ingeschreven worden.

Van 12 tot 14 augustus vindt de G-3-daagse plaats voor personen met een mentale beperking. Zin om drie dagen lang kennis te maken met allerlei sporten? Ervaren trainers uit G-sportclubs in onze regio zorgen dat je heel wat sportplezier beleeft! We brengen dit jaar een bezoek aan Manege ‘De Bartvelden’. Inschrijven voor deze 3-daagse is nog mogelijk.  

Op het einde van de zomer zullen zo’n 1.415 kinderen deelgenomen hebben aan de verschillende sportkampen die gedurende elke week van de vakantie plaatsvinden.