Omwille van een slechtere gezondheid gaan laagopgeleiden en kansarmen 2x meer naar de huisarts dan hoogopgeleiden. En de 75-plussers consulteren 4x meer een huisarts dan jongeren.

De nabije toekomst stelt echter enorme uitdagingen:

1. De kansarmoede daalt niet ondanks alle inspanningen.

2. Het aantal hoogbejaarde mensen neemt de eerstvolgende 10 jaar met een derde toe in ons arrondissement. Een veel grotere toename dan in de rest van Vlaanderen. In absolute cijfers stijgt het aantal 80-plussers van afgerond 21.500 naar 27.000 in 2024. Deze verzilvering van de bevolking is het sterkst zichtbaar in de Noorderkempen met een toename van 53% in Hoogstraten.

3. Vele concrete zorg werd en wordt steeds door familieleden en andere mantelzorgers opgenomen. Het aantal potentiële mantelzorgers daalt om diverse redenen sterk. Als we kort door de bocht mogen stellen dat de meeste mantelzorg opgenomen wordt door de dochters, buurvrouwen en vriendinnen in de leeftijdsgroep van 50-65jaar, dan zien we dat de verhouding van het deze groep per 80-jarige de eerstvolgende jaren opnieuw verder daalt van 4,53 naar 3,60. Bij gebrek aan mogelijke mantelzorgers en om allerlei culturele en economische redenen zal er steeds meer een beroep gedaan moeten worden op professionele hulpverlener.

4. De groep van mensen die werkzaam kunnen zijn, daalt niet alleen procentueel, maar neemt ook in absolute getallen sterk af in onze regio. Het aandeel 20-60 jarigen daalt in de Kempen procentueel van 54,6 naar 49,4% tussen 2014 en 2024. In absolute cijfers is dit een daling van 233 naar 210 duizend potentiële arbeidszamen.

5. Op dit ogenblik telt het arrondissement Turnhout 396 actieve huisartsen. Dit is 1 huisarts per 1130 inwoners. 193 van deze 396 artsen is echter reeds ouder dan 55jaar. Slechts een kwart van de huisartsen is jonger dan 45 jaar. De instroom aan jonge artsen is nog beperkter. Zij is bovendien zeer ongelijk verspreid over de regio, maar kan nergens het gegeven van de uitstroom ondervangen.

De uitdaging zal zijn hoe we rekening houden met deze veelheid aan factoren en problemen ook in 2024 nog een hoogstaande, kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare eerstelijnsgezondheidszorg kunnen garanderen en blijven aanbieden voor elkeen in de Kempen.