Zuiders Getint is een wereldfeest georganiseerd door het Noord-Zuidoverleg van Heist-op-den-Berg. Het heeft plaats aan de Boonmarkt in Hallaar, op het terrein naast speelplein Hest.

Op het programma staan twee wereldmuziekgroepen :
- Om 14.30 uur speelt Rima Lam, een muziekgroep opgebouwd rond de Malinees-Burkinese zangeres Rima. Deze muziek omvat de rijke muzikale traditie van Mali met een heel eigen doorleefde stijl, een uitermate persoonlijke muziek en een karakteristieke stem.
- Om 17 uur speelt Dark Magic Woman een onvergetelijk concert met een mix van Cubaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes. Salsa-rock, jazz-reggae, conga-samba, kortom voor elk wat wils. De groep liet zich inspireren door de muziek van Carlos Santana, Miles David, Bob Marley en de hele Afro-Cubaanse-Latino traditionele muziek. Dus allen op de dansvloer!

Het Kundabuffi-verteltheater zorgt doorlopend voor schitterende animatie. Met hun prachtige verhalen en vele muziekinstrumenten nemen ze je mee op reis naar alle delen van de wereld.

Er zijn verder twee workshops voor kinderen: knutselen met blikjes en henna schilderen. De kleintjes kunnen zich ook laten schminken bij de grimestand.

Op het wereldmarktje kan je bij de wereldwinkel en bij 'Méér dan mooi' terecht voor fairetradeproducten en -kledij. Er is ook artisanaat te vinden uit Marokko, Mauritanië en Kameroen.

Verschillende Noord-Zuidorganisaties en vierdepijlerprojecten actief in Heist-op-den-Berg stellen hun werking voor.

Verder worden bezoekers verwend met heerlijk Marokkaans eten en muntthee in de kleurrijke berbertent, met Indonesische hapjes en snacks uit Kameroen.
Ook biobakkerij 't Zeven Graantje is van de partij. Hun gebakjes zijn altijd lekker bij een kopje fairtradekoffie van Innoa Coffee. Of misschien waag je je liever aan een pittige Cuba-cocktail of een sangria bij de WW-stand.

Een veelzijdig aanbod voor een aangenaam wereldfeest!

Voorstelling groepen

Rima Lam
De Malinees-Burkinese zangeres Rima Lima gebruikt haar muziek om onrecht aan te klagen en dan vooral die waar vrouwen en kinderen het slachtoffer van zijn. Kinderen die - zoals Rima - opgroeien zonder hun moeder die sterft bij de bevalling of vrouwen die – weer net als Rima - al op zeer jonge leeftijd tot een huwelijk worden gedwongen.
Afkomstig van een adellijke familie had Rima Lam volgens de traditie nooit mogen zingen.
Haar bestemming maakte dat zij aan haar traditionele opvoeding de culturele erfenis van de Gawlo toevoegde. De Gawlo zijn griots, traditionele musici waartussen Rima Lam een groot deel van haar jeugd doorbracht en wiens tradities haar zijn overgedragen.
Lange tijd liet haar afkomst het haar niet toe een publieke artistieke activiteit te ontwikkelen, tot haar levensloop haar ertoe bracht haar ervaringen te delen met zang en muziek.
Sindsdien heeft zij samengewerkt met diverse artiesten, traditionele griots en niet-griots in Ivoorkust (Koteba, Ensemble Instrumental Issou Kanté), Burkina Faso (Le Privilège) en Mali (Jean Bitar, Djibi Five, Les Princes de Wassolon, Samba Diallo, Symetric 2, Dama Ba) en in België (Malick Pathé Sow, Sidiki Camara, Arsenal et AfroMambo).
De muziek van Rima Lam omvat de rijke muzikale traditie van Mali met een heel eigen doorleefde stijl, een uitermate persoonlijke muziek en een karakteristieke stem.
Haar band bestaat uit ervaren muzikanten van diverse origine onder leiding van de gitaarvirtuoos en multi-instrumentalist Désiré Somé uit Burkina Faso.

Dark Magic Woman
Een nieuwe stijl, een nieuwe sensatie!
Dit ambitieuze project is een mix van Cubaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes beïnvloed door pop, rock, jazz en afro-beat.
Salsa-rock, jazz-reggae, conga-samba zijn onder andere het resultaat van dit werk, dat alle doelgroepen bereikt.
Geïnspireerd door de muziek van Carlos Santana, Miles David, Bob Marley en de hele Afro-Cubaanse-Latino traditionele muziek.
Dark Magic Woman nodigt je uit om een onvergetelijk concert te beleven.

Kundabuffi verteltheater
Een verteller, begeleid door muzikanten en een danser(es), neemt je mee op reis naar de andere kant van de wereld.
Instrumenten uit de vier windstreken, vreemde gebruiksvoorwerpen, eigenaardige kleding, creatief speelgoed en grappige verhalen zijn de souvenirs waarmee deze reiziger vertelt over zijn ontdekking van de wereld.
Luchtige, dynamische en educatieve vertel- en muziektheatervoorstelling over culturele diversiteit en wereldburgerschap.

Meer info
- Noord-Zuiddienst, 015 22 86 92, ivk@heist-op-den-berg.be
- Kelly Van Tendeloo, schepen van Noord-Zuidbeleid, 0472 60 30 01, kelly_van_tendeloo@hotmail.com