Vandaag stemde de Kamercommissie Financiën over het wetsontwerp "ontwrichte zones". Het voorstel werd goedgekeurd, enkel Groen onthield zich. Het wetsvoorstel stelt dat de Kempen en Limburg als ontwrichte zones worden erkend. Bedrijven die er gevestigd zijn of zich vestigen, komen daardoor in aanmerking voor overheidssteun.

"We zijn erg tevreden dat de regering dit dossier prioritair behandeld heeft en het nu goedgekeurd werd door de commissie", zegt N-VA Kamerlid Yoleen Van Camp. "Hierdoor kan de wet tegen eind april in werking treden en komt er eindelijk de nodige zuurstof voor onze Kempense bedrijven".

Het wetsontwerp "ontwrichte zones" zorgt ervoor dat zones die getroffen zijn door collectieve ontslagen aanspraak maken op extra steun van de federale overheid. Het zijn de gewesten die de regio's voorstellen en het is de federale overheid die vervolgens een loonlastenverlaging toekent. Zowel grote ondernemingen als KMO's komen in aanmerking.

"Met de ontslagen bij onder andere Heinz, Henrad, Philips en recent nu ook McCain heeft de Vlaamse regering het ganse gebied in een straal van 40 km rond Turnhout aangeduid als ontwrichte zone.

Zowel nieuwe als bestaande bedrijven binnen de erkende zone genieten een voordelig fiscaal tarief voor elke nieuwe arbeidsplaats die ze creëren; ze ontvangen gedurende 2 jaar een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor elk nieuw personeelslid dat ze aanwerven", licht Van Camp toe. "De bedrijven worden zo gestimuleerd om jobs te creëren en dat voor een periode van 6 jaar."

De loonlastenverlaging is een steunmaatregel uit het Competitiviteitspact maar de wet moest door de federale regering nog aangepast worden aan de nieuwe Europese regels inzake overheidssteun aan bedrijven. De regering heeft daar snel werk van gemaakt waardoor het dossier vandaag geagendeerd stond in de Kamercommissie Financiën, die ze dus vandaag goedkeurde.

Van Camp schat dat de wet in werking zal treden eind april: "Nu de wet gestemd is, wordt een Koninklijk Besluit uitgeschreven, dat voor advies naar de Raad van State gaat. Volgende week kan de wet gestemd worden in de plenaire vergadering.

Het is moeilijk om een concreet tijdspad op al die stappen te plakken, maar met wat geluk zal de wet in het Staatsblad verschijnen ergens eind april. Van dan af kunnen bedrijven van de maatregel gebruikmaken", aldus Van Camp. De maatregel is nodig om de sputterende economie in de Kempen en Limburg weer leven in te blazen.