De Duitse metaalverwerker Aurubis investeert in haar vestiging in Olen meer dan 100 miljoen euro, goed voor 60 extra jobs.

Aurubis recycleert in Olen koper uit schroot, dat in koperdraad wordt verwerkt. Het geleidende metaal is onder meer inzetbaar voor magneettreinen, schakelkasten of ook voor elektrische wagens, die aan een opmars bezig zijn.

Meer inzetten op edele metalen

Op de site in Olen wordt een installatie gebouwd waar die koperrijke fractie via 'leaching & electrowinning' verder wordt geraffineerd. Het gewonnen koper zal mee in de bestaande installaties worden verwerkt, de andere metalen zoals goud, zilver, nikkel en tin worden verder verhandeld.

"We zitten al in de markt van de edele metalen", benadrukt Jo Rogiers. "In ons meerjarenplan hebben we de doelstelling ingeschreven om de omzet hierin op enkele jaren te verdubbelen.

Aurubis benadrukt dat de nieuwe fabriek geen enkele impact op het milieu heeft.

Aanvankelijk zou ook de verbrandingstoren naar Olen komen, maar die is nu dus toegewezen aan Hamburg. "Dat vinden we niet erg", legt Jo Rogiers uit. "Dat zou hebben betekend dat we 270.000 ton naar hier hadden moeten aanvoeren."

Eind 2021 moet de nieuwe fabriek in Olen operationeel zijn.

"De investering bevestigt het vertrouwen van de directie in onze vestiging", besluit de CEO.  "Ze wordt een bruggenhoofd waarop we later weer verder kunnen bouwen."De Olense vestiging produceert liefst 350.000 ton koperplaten per jaar, dat is 1.000 ton per kalenderdag.

Met de nieuwe fabriek erbij verschuift de aandacht ook in de richting van de winning van goud, zilver en platina. Koper wordt met de nieuwe technieken het draagmateriaal voor deze edele metalen." (pp-pb-belga)

Foto's NNieuws Guy Verellen.