Aan  Kessel-Statie weten ze wat retro-feesten uit de gouden tijden is. Na een jaartje covidrust hernam zaterdag het Kampioenschap Retrokoers van Kessel aan het populaire Café 'Kasteeldomein' Torenven.

Deze 66e editie vol nostalgie lokte meer dan 3.000 fans naar dit uniek retro-event : ''t Is hier gewoon genieten, terug naar de jaren 30-50-60, dat doet zo'n deugd', lachen supergelukkige Marleen (66) & Karel Dams & C° uit Nijlen (63).

Radio-icoon Jos(ke) Willems praatte als vakkundig all-rounder het prachtig event aan mekaar. De prijzenpot was 50.000 BEF, Belgische frank.

Tot lang na middernacht fungeerde Eva van café Torenven aan de Emblemsesteenweg als fiere gastvrouw voor een massa fans en supporters. Onze N-correspondent ter plaatse Cois Vermeulen uit Keizerstad Herentals : 'Niet te doen hiere, er kwamen meer dan 3.000 fans genieten langs het parcours. Alles vollen bak. Een massa sponsors. Dat kunnen ze alléén in Kessel-Statie realiseren. Volgend jaar doet zeker ook Hertals & Neteland mee.'

Je ontdekte echte kuise nonnekes, een pastoor die de hosties rijkelijk uitdeelde, Elvis en Michael deelden handtekeningen uit. De garde-ville hield een oogje in 't zeil dat er geen PV's moesten uitgedeeld worden voor openbaar genieten van het leven.

De liefste hostessen deelden kusjes uit. En voor frituur Pat@je was het dé hoogdag van 't jaar : rijen stonden aan te schuiven voor een heerlijk pakse retrofrut met mayokwaliteit zaols die uit de flower power tijden.

'Geschiedenis van een Kempens volksfeest dat geen weerga kent'

Het eerste kampioenschap van Kessel werd in 1935 georganiseerd en alleen in 1940 was er een onderbreking omwille van de oorlog. Tot 1995 was het Kampioenschap van Kessel een echt volksfeest in Kessel-Statie waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen.

De cafés zaten tot 's morgens vroeg stampvol en het was een echte hoogdag, die eerste dinsdag van het bouwverlof. Maar in de jaren'90 kwamen er steeds minder coureurs aan de start en werd ook de financiering van het hele gebeuren een moeilijke zaak, zodat midden de jaren '90 het Kampioenschap van Kessel een stille dood stierf.

1 mei 2014 heropende café Torenven en dat zorgde voor een boost in het uitgaansleven in Kessel-Statie. Torenven was ook al van in de jaren '30 een begrip en is op weg om dat ook nu weer te worden. De mooie gevel, de prachtige binneninrichting, de vriendelijke bediening en de troef bij uitstek: de gratis hapjes die geserveerd worden, iets waarvoor mensen van heinde en verre afzakken, tot Nijlen en Lier toe.

Omdat café Torenven bewees dat een oude glorie kan verrijzen, dachten de uitbaters met sympathieke Eva (nvdr. idd. Eva uit het aardsparadijs), dat ze dit ook konden verwezenlijken met een andere oude glorie, het kampioenschap van Kessel.

De tijden zijn veranderd, en dus is ook het reglement een beetje aangepast. De organisatie gaat de weg op van de retrokoersen: geen klikpedalen, versnellingen op de buis en geen geschoren benen, dit alles om terug te gaan naar de tijd van toen en de koers voor iedereen plezant te houden.

Het grootste verschil met vroeger is dat ook renners van buiten Groot-Kessel mogen meerijden, maar de eerste renner van Kessel die de finish overschrijdt, is de nieuwe kampioen van Kessel.

Moest er iemand anders winnen, krijgt die uiteraard ook een prijs en zijn naam wordt ook vermeld op de erelijst, maar de eretitel van "Kampioen van Kessel" blijft voorbehouden voor Kesselaars.

Foto's Cois Vermeulen/ Kris Van Brandt / red. Guy Verellen / Nnieuws.