Het zijn boeiende tijden voor de Beddermolen in Tongerlo. De houten windmolen wordt vanaf deze maand volledig gerestaureerd. De bomen rond de molen zijn vorige week gekapt en op donderdag 6 oktober om 9 uur neemt de aannemer de wieken uit de molenkast.

Dat is een spectaculair moment, want de wieken zijn ongeveer 25 meter lang. Een kraan gaat ze veilig verwijderen en op een vrachtwagen leggen voor transport naar het magazijn van molenbouwer Adriaens in Weert in Nederland.

Toeschouwers zijn, op een veilige afstand, erg welkom.

De Molenwijk is ter hoogte van de molen wel afgesloten, er is een omleiding via de Kapelstraat en Langblok. Parkeren doe je ook beter op veilige afstand zodat het transport vlot doorkan.

De Beddermolen werd eeuwen geleden gebouwd door de abdij van Tongerlo en is sinds 2011 eigendom van Kempens Landschap. De gemeente Westerlo heeft de molen in erfpacht.

Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535. De abdij bouwde een nieuwe windmolen in 1683. Deze molen brandde af in 1723. Hij werd onmiddellijk vervangen door een nieuwe houten standaardmolen met open voet.