Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals ontvangen heeft van minister Jambon blijkt dat in onze regio het aantal gevallen van grafschennis daalt, van 9 gevallen in 2012 naar 4 gevallen in 2016.

"Mensen hechten zeer veel waarde en belang aan de laatste rustplaats van hun geliefde of familielid. Het laatste wat je dan wil tegenkomen is bewust toegebrachte schade aan een graf of zaken die verdwenen zijn aan het graf. Het is aan de gemeentebesturen om hierop te blijven inzetten," aldus Van Camp.

Van Camp: "Deze periode rond Allerheiligen gaan veel mensen langs op het kerkhof om nog eens langs het graf te gaan van iemand die hun dierbaar was. Het laatste wat je dan wil vaststellen, is dat er schade is aangebracht of dat er bepaalde zaken verdwenen zijn.

Gelukkig komt dit niet veel voor in onze streek. In 2012 ging het over 9 gevallen, vooral in Mol en Dessel. In 2013 was er wel een serieuze piek, vooral omdat er in Herenthout 8 gevallen waren. Nadien is het stelselmatig gezakt tot 4 gevallen in onze regio in 2016."

Het gaat hier om cijfers van aangiften van grafschennis bij de politie, dus vermoedelijk zijn dit vooral de "zware" gevallen en worden kleinere beschadigingen minder snel aangegeven bij de politie.

Volgens Van Camp zijn er een aantal zaken waar gemeentebesturen op kunnen inzetten om grafschennis zoveel mogelijk tegen te gaan en te ontmoedigen: "Kerkhoven liggen vaak verstopt ergens aan de rand van een stad of gemeente, in bosrijk gebied.

Dat maakt hen uiteraard kwetsbaarder voor diefstal en vandalisme. De nodige investering en verlichting voorzien op een kerkhof is, onder meer daarom, dan ook noodzakelijk. Een kerkhof dat een verloederde indruk geeft, zal sneller het slachtoffer worden van vandalisme en grafschennis.

DNA-spray

Daarnaast de nodige (sociale) controle voorzien. Als grafschennis toch een plaag blijft, kan men overschakelen op het gebruik van DNA-spray.

In Nederland mogen op verschillende plaatsen particuliere eigenaren van een grafmonument deze kosteloos met DNA-spray laten merken. Een DNA-spray is een preventieve manier om diefstallen te voorkomen. In de kleurloze vloeistof is synthetische DNA verwerkt, die de objecten een onzichtbaar merkteken geven.

Dit is ook na verzagen of smelten van het materiaal af te lezen met speciale apparatuur. De metalen zijn moeilijker te verhandelen, waardoor diefstal minder aantrekkelijk wordt," aldus Van Camp. (pb)