U bent hier

Animalier 2 in Vitrine Academie Beeldende Kunst

Herentals
09.12.2016 - 19.40u
Door: Peter Caers

"Hinnikend als een paard, grommend als een beer, huilend als een wolf, bleitend als een schaap, mekkerend als een geit, kraaiend als een arend, brullend als een leeuw", zo opende schilderleraar Tom Lieckens de nieuwste tentoonstelling 'Animalier' in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst.

Na de geluiden volgden de namen van alle leerling-schilders die hun werken tentoongesteld zien in de “vitrine”. In navolging van de eerste vitrine van het schooljaar “Animalier 1” werd ditmaal door de afdeling schilderkunst het dier in al zijn pracht en glorie vereeuwigd. Vele tamme en wilde dieren geschilderd in hun habitat, in rust of in actie. Sommige werken zijn heel figuratief, andere dan weer heel abstract. Alle werken beelden dieren af maar vertellen ons ook iets over onszelf, de mens.

Altijd al heeft de mens veel met het dierenrijk te maken gehad, op velerlei manieren: dier als prooi, dier als gevaar, dier als gezelschap. We zijn nieuwsgierig naar deze wezens die zo van ons verschillen. Niet te verwonderen dus dat zij reeds zeer vroeg werden afgebeeld. In de kunst van alle tijden en alle volkeren treffen we ze aan.

In het Frankrijk van de 19de eeuw noemde men een beeldhouwer of een schilder die zich specialiseert in de weergave van dieren een ‘animalier’.

Met een goed Nederlands woord zou men de laatste ook gewoon 'dierenschilder' kunnen noemen.

Bezoek aangeraden

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zaterdag 11 februari 2017 op maandag, dinsdag en woensdag  van 13 uur tot 21 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Gesloten tijdens de kerstvakantie.   Info: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Markgravenstraat 77 • 2200 Herentals • 014 28 51 55 academie.beeldende.kunst@herentals.be www.herentals.be/academie/kunstacademie

verslag en foto's: Mark Jaspers/Nnieuws.be

       

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto