Thuiszorg Kempen baat een dagverzorgingscentrum (CADO) uit in een gerenoveerde vleugel van woonzorgcentrum Sint-Anna. CADO staat voor Collectief Autonoom Dagopvang.

Een CADO biedt aan mantelzorgers de gelegenheid om even op adem te komen terwijl de oudere of zorgbehoevende waarvoor ze zorgen in de CADO verblijft.

Ook dagopvang CADO Herentals moest omwille van de corona-maatregelen de deuren sluiten op maandag 16 maart.

'Sinds dinsdag zijn we terug geopend', zegt CADO-coördinator Anja Schellens. 'De mantelzorgers zijn erg tevreden met heropening.

In het kader van de coronamaatregelen werden ook de dagverzorgingscentra voor ouderen gesloten. Mantelzorgers die op deze manier de zorg voor hun familielid  konden voorzien, waren plots geconfronteerd met een 24/7 opvang van hun familielid.

Vanuit Thuiszorg Kempen hielden we contact met de cliënten en mantelzorgers, maar we voelden de nood om meer te doen. Zo startten we met een krantje en kwamen we met gezinszorg aan huis om cliënten en mantelzorgers te ondersteunen.

Tijdens onze contacten groeide de vraag naar heropening van de CADO’s sterk. We voelden dat een aantal mantelzorgers aan het eind van hun bobijntje waren. De permanente zorg en waakzaamheid begon duidelijk te wegen.'

'Veiligheid voorop'

'Van zodra we groen licht kregen om terug te kunnen starten, zijn we volop met voorbereidingen begonnen. Het was voor ons heel duidelijk dat veiligheid voorop moest staan.

We hebben onze CADO’s een grondige poetsbeurt gegeven en er werden ook de nodige aanpassingen gedaan om de sociale afstand goed te kunnen bewaken.

Werken met kleine contactbubbels was hier uiteraard ook evidentie.

Met een brochure en een instructiefilmpje in de hand bezochten de verzorgenden alle cliënten en hun mantelzorgers zodat iedereen met een gerust hart een nieuwe start kan maken.

Het blijft wel een voorzichtige opstart. We hebben minder cliënten per dag, maar zetten wel extra personeel in om op de veiligheid te kunnen toezien. Hopelijk kunnen we binnenkort onze ook onze capaciteit terug uitbreiden.

De cliënten genieten intussen van het weerzien met elkaar en de verzorgenden. Al ziet alles er toch net iets anders uit', besluit Anja Schellens. (SA)

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.