Om iedereen de wereld van duurzaam innovatief bouwen mee te laten ontdekken deed ook Kamp C mee aan Open Bedrijvendag.  Meer dan 2.000 bezoekers, een recordaantal, schoven aan.

'Kamp C neemt je mee in de wereld van duurzaam bouwen en wonen en de sfeer van de innovatieve bouwsector,' zegt Diana Grasso, communicatie Kamp C. 'Ze leiden je van a tot z door het bouwverhaal.

Dit jaar stond Open Bedrijvendag op Kamp C in het teken van innovatieve bouwtechnieken. De publiekstrekker was de grootste 3D-betonprinter van Europa, die 10 bij 10 bij 10 meter groot is. Zo'n 2.000 mensen bezochten Kamp C in Westerlo.

Kamp C doet al enkele jaren mee aan Open Bedrijvendag maar dit was een recordaantal. "Normaal gezien zitten we op een 1000-tal bezoekers maar dit is echt het grootste aantal dat Kamp C ooit kende op Open Bedrijvendag. Dit jaar was dan ook een speciale editie met als thema "3D". Dit spreekt tot de verbeelding en hier zijn veel mensen in geïnteresseerd.", zegt Inge van Loon, Coördinator op Kamp C.

De 3D-betonprinter werd in januari op de campus in Westerlo geïnstalleerd. Tijdens Open Bedrijvendag liet Kamp C het grote publiek de printer voor het eerst live aan het werk zien en zo kennismaken met één van de belangrijkste innovaties in de bouw.

Alles stond in het teken van 3D. Bezoekers stonden soms tot buiten aan te schuiven om de 3D-betonprinter te zien. Flam3D gaf interessante infosessies over technologieën in 3D-printing, je kon infosessies bijwonen over duurzaam bouwen en 't Centrum, weldra het eerste circulaire bedrijfsgebouw in België.

Bezoekers konden zich in 3D laten printen of scannen en kinderen tekenden met een 3D-pen. Je kon ook een ritje maken met een Tesla.

De printer maakt deel uit van het Europese project 3CPO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen). De provincie Antwerpen wil met dit project de intrede van deze innovatieve techniek in Vlaanderen versnellen.

Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld experimenteerden de voorbije maanden om de meest optimale resultaten te bekomen. De pioniers die daarvoor de krachten bundelen zijn Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre, onder leiding van Kamp C.  

Project C3PO: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Mark Jaspers/ Nnieuws.