In het kader van de heraanleg van de markt van Kasterlee startte deze week een archeologisch onderzoek.
De archeologen banen zich momenteel een weg tussen de verschillende boomwortels en nutsleidingen om de geschiedenis van het dorpsplein in kaart te brengen.
'Naast verschillende sporen uit de 16-18e eeuw, die vermoedelijk te maken hebben met activiteiten op de markt, werden er tot nu toe al enkele prehistorische sporen aangetroffen, legt Jef Van Doninck van Erfgoed Noorderkempen uit.
'Ook de restanten van één van de twee pompen op de markt werden aangesneden. De rechthoekige basis van de pomp was gekoppeld aan een grote ronde waterput.
De bovenkant van de waterput werd op een gegeven moment dichtgemaakt met een bakstenen koepel. De put zelf is ouder en was opgebouwd uit kleine brokken ijzerzandsteen die op de Kempense heuvelrug werden ontgonnen.
Op de kaart van Ferraris (1771-1778) is op deze plek al een waterpartij te zien. Verder onderzoek de komende dagen levert mogelijk meer aanwijzingen over de ouderdom van de put op.'
'Als erkende onroerenderfgoedgemeente schenken we ook bij fase 2 van het Masterplan De Met extra aandacht aan ons ondergrondse erfgoed, zegt burgemeester Ward Kennes.
'In fase 1 werd voorafgaandelijk aan de bouw van het ontmoetingscentrum aan het binnenpad in 2016 ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd.
Daar werden toen vuurstenen werktuigen uit de steentijd gevonden, scherven uit de ijzertijd, alsook gebouwplattegronden uit de vroege middeleeuwen (600-800 na Christus).'
Voorafgaandelijk aan de werken werd in 2019 al een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd rond de kerk en op de markt om een inschatting te maken voor het vervolgonderzoek.
Uit historisch kaartmateriaal blijkt duidelijk dat het dorpsplein al minstens sinds de 18de eeuw ongeveer haar huidige vorm heeft. Op oude foto's zijn ook nog de oude openbare waterpompen te zien die in het midden van de markt stonden.
De markt zelf was in de 19e eeuw in gebruik als bleekweide voor het linnengoed.
In de proefsleuven werden naast verstoringen van recente nutsleidingen ook sporen en greppels teruggevonden die zeker ouder zijn dan de 18de eeuw.
'Het vooronderzoek op de markt lichtte nog maar een tipje op van de sluier, we zijn dus nieuwsgierig naar wat er tijdens de opgraving nog naar boven komt, vertelt schepen van Erfgoed Rob Guns.
'De vastgestelde bewoning uit de vroege middeleeuwen aan het Binnenpad strekte zich mogelijk uit tot aan de huidige pastorij.
Destijds werd daar bij de uitbreiding van de bib een waterput gevonden die tussen 660 en 781 na Christus dateert. We weten niet of hier op de markt ook resten van te vinden zijn.'
De archeologen zijn nog bezig tot volgende week. Daarna schrijven ze al hun bevindingen neer in een rapport.' Foto's & beelden Sarah Lauwers/ Nnieuws.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten beroert al bijna 40 jaar 1.000-en fans wereldwijd. 3 avonden en nachten hoor je de grootste caribbean, afro- en latin artiesten, gecombineerd met onbekende parels.
Op 11, 12 en 13 augustus zetten de Antilliaanse Feesten de Blauwbossen in Minderhout in vuur en vlam.
In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld.
Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie.
"Plots viel een meisje op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt een ooggetuige. (VRTNWS)
Wie een huis verkoopt van voor 2001 heeft daar in Vlaanderen vanaf 23 november een asbestattest voor nodig.
Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren.
Het attest zou enkele honderden euro's kosten. (VRTNWS)
Een nieuw hoofdstuk in het Lotto Park: de wegen van Vincent Kompany en Anderlecht scheiden.
De ex-Rode Duivel begon er in de zomer van 2019 aan zijn trainerscarrière. Eerst nog in combinatie met een rol als verdediger, een jaar later als hoofdcoach. Maar nu is het sprookjeshuwelijk voorbij.