U bent hier

Archeologen onderzoeken de markt Kasterlee : 'Prehistorische sporen' - foto's & vid

Kasterlee | Kempen regio
03.03.2021 - 11.37u
Door: Herman Gezelle

In het kader van de heraanleg van de markt van Kasterlee startte deze week een archeologisch onderzoek.

De archeologen banen zich momenteel een weg tussen de verschillende boomwortels en nutsleidingen om de geschiedenis van het dorpsplein in kaart te brengen.

'Naast verschillende sporen uit de 16-18e eeuw, die vermoedelijk te maken hebben met activiteiten op de markt, werden er tot nu toe al enkele prehistorische sporen aangetroffen, legt Jef Van Doninck van Erfgoed Noorderkempen uit.

'Ook de restanten van één van de twee pompen op de markt werden aangesneden. De rechthoekige basis van de pomp was gekoppeld aan een grote ronde waterput.

De bovenkant van de waterput werd op een gegeven moment dichtgemaakt met een bakstenen koepel. De put zelf is ouder en was opgebouwd uit kleine brokken ijzerzandsteen die op de Kempense heuvelrug werden ontgonnen.

Op de kaart van Ferraris (1771-1778) is op deze plek al een waterpartij te zien. Verder onderzoek de komende dagen levert mogelijk meer aanwijzingen over de ouderdom van de put op.'

'Als erkende onroerenderfgoedgemeente schenken we ook bij fase 2 van het Masterplan De Met extra aandacht aan ons ondergrondse erfgoed, zegt burgemeester Ward Kennes.

'In fase 1 werd voorafgaandelijk aan de bouw van het ontmoetingscentrum aan het binnenpad in 2016 ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Daar werden toen vuurstenen werktuigen uit de steentijd gevonden, scherven uit de ijzertijd, alsook gebouwplattegronden uit de vroege middeleeuwen (600-800 na Christus).'

Voorafgaandelijk aan de werken werd in 2019 al een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd rond de kerk en op de markt om een inschatting te maken voor het vervolgonderzoek.

Uit historisch kaartmateriaal blijkt duidelijk dat het dorpsplein al minstens sinds de 18de eeuw ongeveer haar huidige vorm heeft. Op oude foto's zijn ook nog de oude openbare waterpompen te zien die in het midden van de markt stonden.

De markt zelf was in de 19e eeuw in gebruik als bleekweide voor het linnengoed.

In de proefsleuven werden naast verstoringen van recente nutsleidingen ook sporen en greppels teruggevonden die zeker ouder zijn dan de 18de eeuw.

'Het vooronderzoek op de markt lichtte nog maar een tipje op van de sluier, we zijn dus nieuwsgierig naar wat er tijdens de opgraving nog naar boven komt, vertelt schepen van Erfgoed Rob Guns.

'De vastgestelde bewoning uit de vroege middeleeuwen aan het Binnenpad strekte zich mogelijk uit tot aan de huidige pastorij.

Destijds werd daar bij de uitbreiding van de bib een waterput gevonden die tussen 660 en 781 na Christus dateert. We weten niet of hier op de markt ook resten van te vinden zijn.'

De archeologen zijn nog bezig tot volgende week. Daarna schrijven ze al hun bevindingen neer in een rapport.' Foto's & beelden Sarah Lauwers/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nike haakt af als sponsor van voetbalclub Antwerp na ophef rond sportief directeur Marc Overmars

Internationaal | Kempen regio | Laakdal regio | Nationaal | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 12.15u

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 10.06u

Nieuw onderkomen voor BKO Heist-Goor

Heist op den Berg 25.05.2022 - 09.47u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto