U bent hier

Arijs wil Chinese wolhandkrab exporteren naar… China

Herentals | Internationaal | Vlaanderen
20.07.2018 - 01.27u
Door: Herman Gezelle

Groothandel in vis, schaal- en schelpdieren Arijs uit Herentals ziet business in de Chinese wolhandkrab, een invasieve krabbensoort die massaal voorkomt in de Nete en zijrivieren. De dieren worden sinds kort gevangen en vervolgens vernietigd. Arijs wil ze opkweken en exporteren naar China, waar ze een heuse delicatesse zijn.

De Chinese wolhandkrab, een Aziatische soort, duikt sinds een 100-tal jaar op in Vlaamse waterlopen. Omdat ze amper natuurlijke vijanden heeft, is de populatie enorm gegroeid.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zelfs in die mate dat de krabben problemen veroorzaken voor het ecosysteem. Om ze te kunnen vangen ontwikkelde de VMM met Universiteit Antwerpen een speciale val. Die werden sinds eind vorig jaar geplaatst in Grobbendonk, Geel en Zoersel.

“Er zijn al heel veel krabben gevangen”, weet Jolien Arijs, CEO bij Arijs. “Niet verwonderlijk als je weet dat 1 vrouwtje jaarlijks voor 20.000 nakomelingen zorgt.”

Nederlands pilootproject

In Nederland is Arijs al 3 jaar betrokken bij een pilootproject van Rijkswaterstaat in Harlingen. Daar worden in het Ijsselmeer gevangen krabben opgekweekt en vervolgens geëxporteerd naar China. “Ook de universiteit van Shangai is daarbij betrokken”, vertelt Jolien Arijs.

“De Chinese importeur kennen we goed en hij heeft ons gevraagd om ook te kunnen beschikken over de in Vlaanderen gevangen krabben nadat ze zijn opgekweekt tot minstens 100 gram. Dat zou ook kunnen in Harlingen. De vraag naar de krabben in China is groot.”

Vrijdag zit Arijs aan tafel met mensen van de Vlaamse Milieumaatschappij waarop ook een delegatie van de universiteit van Shangai aanwezig is. “In eerste instantie willen we een analyse laten maken van mogelijk aanwezige PCB’s, dioxines, enz. in binnenwateren gefocust op de Kleine Nete.

Ons doel is via onze kennis en kunde bijdragen tot een beheersplan van invasieve exoten, ondersteund door een economisch model”, aldus nog Jolien Arijs.

Paul Huysmans MIK/ Arijs/ foto Natuur & Bos.

imageMeer nieuws

FLY-IN vliegclub APCk Malle/Zoersel

FLY-IN vliegclub APCk Malle/Zoersel
Kempen regio | Neteland 13.08.2018 - 10.26u

Verwarmingscoaches gezocht in Mol

Mol 13.08.2018 - 10.24u

Schriekse amateurmotorracer omgekomen tijdens training in Spa-Francorchamps

Heist op den Berg | Vlaanderen 13.08.2018 - 07.16u

'Verover mij' wint Radio 2 Zomerhit 2018

Neteland 13.08.2018 - 07.13u

Noorderwijk Alive 2018

Herentals 13.08.2018 - 06.56u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto