U bent hier

Arijs wil Chinese wolhandkrab exporteren naar… China

Herentals | Internationaal | Vlaanderen
20.07.2018 - 01.27u
Door: Herman Gezelle

Groothandel in vis, schaal- en schelpdieren Arijs uit Herentals ziet business in de Chinese wolhandkrab, een invasieve krabbensoort die massaal voorkomt in de Nete en zijrivieren. De dieren worden sinds kort gevangen en vervolgens vernietigd. Arijs wil ze opkweken en exporteren naar China, waar ze een heuse delicatesse zijn.

De Chinese wolhandkrab, een Aziatische soort, duikt sinds een 100-tal jaar op in Vlaamse waterlopen. Omdat ze amper natuurlijke vijanden heeft, is de populatie enorm gegroeid.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zelfs in die mate dat de krabben problemen veroorzaken voor het ecosysteem. Om ze te kunnen vangen ontwikkelde de VMM met Universiteit Antwerpen een speciale val. Die werden sinds eind vorig jaar geplaatst in Grobbendonk, Geel en Zoersel.

“Er zijn al heel veel krabben gevangen”, weet Jolien Arijs, CEO bij Arijs. “Niet verwonderlijk als je weet dat 1 vrouwtje jaarlijks voor 20.000 nakomelingen zorgt.”

Nederlands pilootproject

In Nederland is Arijs al 3 jaar betrokken bij een pilootproject van Rijkswaterstaat in Harlingen. Daar worden in het Ijsselmeer gevangen krabben opgekweekt en vervolgens geëxporteerd naar China. “Ook de universiteit van Shangai is daarbij betrokken”, vertelt Jolien Arijs.

“De Chinese importeur kennen we goed en hij heeft ons gevraagd om ook te kunnen beschikken over de in Vlaanderen gevangen krabben nadat ze zijn opgekweekt tot minstens 100 gram. Dat zou ook kunnen in Harlingen. De vraag naar de krabben in China is groot.”

Vrijdag zit Arijs aan tafel met mensen van de Vlaamse Milieumaatschappij waarop ook een delegatie van de universiteit van Shangai aanwezig is. “In eerste instantie willen we een analyse laten maken van mogelijk aanwezige PCB’s, dioxines, enz. in binnenwateren gefocust op de Kleine Nete.

Ons doel is via onze kennis en kunde bijdragen tot een beheersplan van invasieve exoten, ondersteund door een economisch model”, aldus nog Jolien Arijs.

Paul Huysmans MIK/ Arijs/ foto Natuur & Bos.

imageMeer nieuws

KFC De Kempen - VC Herentals 3-3 : 'Leider verliest 2 kostbare punten' - extra verslag

Herentals | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2019 - 22.22u

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt

VC Herentals Dames - Alberta Schilde 21-1 : match gestopt
Herentals | Neteland | Provincie Antwerpen 19.10.2019 - 18.57u

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'

Fijne verwendag 'De bib, de 2e gezelligste huiskamer, en... op de buurtbank'
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 17.45u

Studiejaren afkopen in ruil voor meer pensioen? Wacht dan niet te lang met uw aanvraag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2019 - 16.04u

Salon Vorsarte : aanrader

Salon Vorsarte : aanrader
Neteland | Vorselaar 19.10.2019 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto