U bent hier

Arijs wil Chinese wolhandkrab exporteren naar… China

Herentals | Internationaal | Vlaanderen
20.07.2018 - 01.27u
Door: Herman Gezelle

Groothandel in vis, schaal- en schelpdieren Arijs uit Herentals ziet business in de Chinese wolhandkrab, een invasieve krabbensoort die massaal voorkomt in de Nete en zijrivieren. De dieren worden sinds kort gevangen en vervolgens vernietigd. Arijs wil ze opkweken en exporteren naar China, waar ze een heuse delicatesse zijn.

De Chinese wolhandkrab, een Aziatische soort, duikt sinds een 100-tal jaar op in Vlaamse waterlopen. Omdat ze amper natuurlijke vijanden heeft, is de populatie enorm gegroeid.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zelfs in die mate dat de krabben problemen veroorzaken voor het ecosysteem. Om ze te kunnen vangen ontwikkelde de VMM met Universiteit Antwerpen een speciale val. Die werden sinds eind vorig jaar geplaatst in Grobbendonk, Geel en Zoersel.

“Er zijn al heel veel krabben gevangen”, weet Jolien Arijs, CEO bij Arijs. “Niet verwonderlijk als je weet dat 1 vrouwtje jaarlijks voor 20.000 nakomelingen zorgt.”

Nederlands pilootproject

In Nederland is Arijs al 3 jaar betrokken bij een pilootproject van Rijkswaterstaat in Harlingen. Daar worden in het Ijsselmeer gevangen krabben opgekweekt en vervolgens geëxporteerd naar China. “Ook de universiteit van Shangai is daarbij betrokken”, vertelt Jolien Arijs.

“De Chinese importeur kennen we goed en hij heeft ons gevraagd om ook te kunnen beschikken over de in Vlaanderen gevangen krabben nadat ze zijn opgekweekt tot minstens 100 gram. Dat zou ook kunnen in Harlingen. De vraag naar de krabben in China is groot.”

Vrijdag zit Arijs aan tafel met mensen van de Vlaamse Milieumaatschappij waarop ook een delegatie van de universiteit van Shangai aanwezig is. “In eerste instantie willen we een analyse laten maken van mogelijk aanwezige PCB’s, dioxines, enz. in binnenwateren gefocust op de Kleine Nete.

Ons doel is via onze kennis en kunde bijdragen tot een beheersplan van invasieve exoten, ondersteund door een economisch model”, aldus nog Jolien Arijs.

Paul Huysmans MIK/ Arijs/ foto Natuur & Bos.

imageMeer nieuws

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'
Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio 16.07.2019 - 18.42u

Geel Zomert gaat voor duurzame energie

Geel 16.07.2019 - 18.39u

VC Herentals schakelt mee

Neteland 16.07.2019 - 18.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 16.07.2019 - 15.55u

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

 Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.07.2019 - 12.32u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto