Ten voordele van een opvangcentrum voor mindervalide kinderen die wachten op adoptie in de Poolse stad Częstochowa verzorgt de balletgroep uit Czᶒstochowa op 3, 4, 5 en 6 april 2018 4 prachtige balletvoorstellingen in Retie, Geel, Ravels en Mol. Met de opbrengst van deze balletvoorstellingen zullen nieuwe toestellen voor het dagcentrum worden aangekocht.

Samenwerking sinds 1992
In 1992 ontstond er reeds een nauwe samenwerking tussen Czᶒstochowa, de Landelijke Gilde van St Dimpna en de Stad Geel. Idewin Schepper en Jos Moons waren destijds bevriend met dokter Jaszczak uit Czᶒstochowa. Zijn ziekenhuis had steun nodig voor de afdeling kindergeneeskunde.

Hiervoor werd destijds een samenwerking opgericht om steunfondsen te verzamelen. De basis van een langdurige samenwerking werd hier gelegd. In 1994 kwam de Poolse balletgroep voor het eerst naar de Kempen en keert sindsdien om de 2 jaar terug.

Verblijf bij gastgezinnen en organisatie
Naar tweejaarlijkse traditie verblijven de Poolse kinderen dit jaar van 2 tot 7 april bij 17 verschillende Geelse gastgezinnen. De meeste gezinnen hebben hier positieve ervaringen mee en geven zich al meerdere jaren op als kandidaat waardoor er zelfs een band met de kinderen ontstaat.

Er staat een groot team in voor de organisatie van dit gebeuren. De balletvoorstellingen zelf worden georganiseerd door lokale verenigingen: OKRA Retie, Landelijke Gilde St Dimpna, KVLV Weelde en Het Grote Oor. Healtium verzorgt de communicatie met deze verenigingen en zorgt ook voor de planning van de week. Bovendien ondersteunen de diensten Toerisme en Cultuur van de Stad Geel dit evenement ook.

Centrum voor Mindervalide Kinderen en Hun Gezinnen
De opbrengst van de voorstellingen gaat dit jaar naar het Centrum voor Mindervalide Kinderen en Hun Gezinnen in de Poolse stad Czᶒstochowa. Dit centrum werd in 1994 opgericht met het idee andersvalide kinderen en hun gezinnen in contact te brengen met gespecialiseerd personeel.

Het Centrum in Czᶒstochowa zelf bestaat uit 4 afdelingen: een dagverblijf voor kinderen van 3 tot 28 jaar, een revalidatiecentrum, een centrum voor consultatie en advies en een Kinder- en Gezinclub.

De hoofddoelen van het Centrum zijn om allereerst een vroege diagnose van afwijkende fysieke en psychosomatische ontwikkeling vast te stellen. Ook revalidatie, voorbereiding tot deelname in het sociale leven alsook de hulp bij het aanvaarden van de moeilijke situatie van het gezin behoren tot het takenpakket. Op dit moment hebben reeds 400 gezinnen gebruik gemaakt van de multifunctionele hulp van het Centrum.

Met de opbrengst van de voorstellingen zullen nieuwe revalidatietoestellen zoals dynamische ortheses, een bank voor evenwichtsoefeningen, een verlichte tafel en schildersezel, een podologische kruk en nog een aantal andere revalidatietoestellen voor het Centrum worden aangekocht.

Balletvoorstellingen
Dit jaar zakken 44 kinderen met 4 begeleiders van de Poolse balletgroep Czᶒstochowa af naar de Kempen om te schitteren op 4 verschillende podia. Het balletoptreden dat ze hier opvoeren, genaamd 'Schilderijen van Poolse componisten' bestaat uit 2 delen.

In het eerste deel brengen de dansers 'Schetsen bij Poolse volksdansen', na de pauze voeren ze fragmenten van het wondermooie balletsprookje 'Alice in Wonderland' op.

Voorstellingsdata
3 april om 14u in CC Den Dries Retie
4 april om 20u in CC De Werft Geel
5 april om 14u in De Wouwer Ravels
6 april om 20u in CC 'T Getouw Mol

Tickets voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar voor €7/€9 via bovenstaande culturele centra of verenigingen: OKRA Retie, Landelijke Gilde St Dimpna, KVLV Weelde en Het Grote Oor.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Balletgroep Częstochowa.