In de Belgische beker nam HYC Era Renomar zondagavond de koppositie over van Luik na een 10-4 winst vs Phantoms Antwerpen.

Herbekijk de LIVE stream - productie Kurt Vermylen / foto's Kurt Tops / NNieuws. 

De strijd om de 1e plaats in de voorronde van de Belgische beker wordt in Herentals beslecht op 3 december.

Zaterdag versloeg Era Renomar Luik in eigen huis met 7-9 en telt zo -na de winst tegen Phantoms (10-4)- precies evenveel punten als de Luikenaars.

Ondanks de twee zeges legde het weekend ook dé weke plek bloot van HYC- jaargang 2017. Onder een beetje druk kraken de onervaren verdedigers en vliegen de goals hen rond de oren....

De wedstrijd tegen Antwerpen begon als een kermis. 'De mannen van 't Stad' hadden de boeren-buiten-lucht nog niet opgesnoven of ze stonden al met 4-0 in het krijt.

Binnen 8 minuten hadden Ben Vercammen (2 keer), Mitch Morgan en Chad Brears al een puck voorbij goalie Legrand geschoten. Pas na 10 minuten gleden Jens Theunis en Kenneth Pittoors een eerste keer als een mes in zachte boter door de Herentalse defensie en het was 4-1.

'Soms gaat het licht uit'
Geen kat die deze gemakkelijke goal als een verwittiging zag, want Era Renomar-machine bleef draaien. Shawn Hulshof (5-1) , Ben Vercammen met zijn hattrick (6-1) en Jenne Van Der Velde tekenden voor de 7-1 ruststand.

De doelpuntenkermis zorgde aan het begin van de 2de time voor een volksverhuizing. De goalspotters van de noordkant verplaatsten zich massaal naar de zuidkant van de ijspiste.

Waar ze de grond die ondergetekende haast in persoonlijk eigendom heeft, kwamen bezetten. Een paar luide knallen met de bel kon de veroveraars wel een paar duim terugdringen maar helemaal wijken, deden ze niet. Maar we hadden geluk.

De HYC-troepen boden zelf hulp om de indringers een treurige aftocht te bezorgen. Er vielen namelijk géén goals te vieren aan de zuidkant van de piste! Integendeel: de volgende 20 minuten werden een nachtmerrie voor het HYC-publiek.

Het begon met Kevin de Winter die de Herentalse verdedigers poepsimpel te grazen nam (7-2). HYC-straffen zetten nog meer pressie op de ketel en die scheurde.

Twee powerplays verder en amper 6 minuten ver in de tweede periode hingen de Phantoms al opnieuw in het zog van Era Renomar (7-4). Hein Van Hazebrouck zou geen moment twijfelen om de tactiek te herzien bij zoveel gepruts: de keeper in de spits plaatsen, de lepels van de sticks omdraaien, een verplichte bril voor de aanvallers, twee linker schaatsen voor struikelende verdedigers. Bedenk maar iets gek want slechter kon niet.

Niks verandering echter, HYC sleepte zich stuntelend naar de tweede rust met bovendien sterkhouder Morgan voor lange tijd in de penaltybox. De meeste goaltjes-toeristen hadden zich toen al teruggetrokken op hun stellingen in het noorden.

De thesis 'uit je fouten, kan je leren' bleek min of meer te kloppen tijdens de derde herneming. Of was het omdat Era Renomar met een mannetje minder op het ijs stond?

Bij één van de vele overtalsituaties in Antwerps voordeel, diepten Shawn Hulshof (8-4) en Chad Brears (9-4) de HYC voorsprong uit. Dezelfde Chad zorgde zelfs nog voor dubbele cijfers (10-4) en een schaamlapje voor de gebeurtenissen van de twee periodes. (pp)