U bent hier

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem : 'Kwaliteitsvol product'

Geel | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen
20.05.2019 - 23.16u
Door: Mark Jaspers

In 2016 startten Wim Heylen van RV Food en de agro-wetenschappers van
Thomas More Hogeschool met een proefproject om harde tarwe te telen voor de productie van pasta op Belgische bodem, meer bepaald in Kempen.

Dit project slaagde met succes en resulteert vandaag in een kwaliteitsvol product dat in alle opzichten vergeleken kan worden met de zuiderse pasta's en deze op meerdere punten zelfs kan overtreffen.

Het gamma biedt voor elke pastaliefhebber wat wils met een aanbod van spaghetti, penne, linguine en fusilli in droogverpakking. In de nabije toekomst worden hier nog vers varianten aan toegevoegd.

De eerste pasta van Belgische bodem

Pasta is een tarweproduct dat traditioneel tot de meest populaire en gevarieerde voedingsmiddelen behoort. Alleen werd dit tot nu toe altijd met zuiderse landen geassocieerd. Daarom lanceert Belcampi de eerste pasta van Belgische bodem.

De naam 'Belcampi' verwijst naar de proefvelden waar de tarwe voor het eerst werd geteeld: de Belgische Kempen. De pasta vertoont een mooie, natuurlijke kleur met een uitzonderlijke rijkdom aan eiwitten.

De harde tarwe voor Belcampi wordt gemalen tot griesmeel, gekneed, gevormd en gedroogd in de best mogelijke omstandigheden en volgens de hoogst geldende kwaliteitsnormen en -eisen.

Het Belcampi assortiment omvat momenteel spaghetti, penne, linguine en fusilli in droogverpakking. In de nabije toekomst zal het assortiment alleen maar verder worden uitgebreid. Pastaliefhebber kunnen vanaf nu dus volop genieten van al het goede, voedzame en heerlijk smakelijke dat onze Belgische bodem in petto heeft.

Succesvol proefproject

Wim Heylen, RV-Food en de agro-wetenschappers van Thomas More Hogeschool, namen in 2016 uiteindelijk het initatief om als eerste Belgische harde durum tarwe te produceren als proefproject.

Een test had uitgewezen dat België over teeltgronden beschikt die sterke gelijkenissen vertonen met die in zuiderse landen: zachte zand-leemgronden die de warmte lange tijd vasthouden én met een grote waterdoor-latendheid. Kortom, alle basisvoorwaarden voor het telen van harde tarwe waren aanwezig.

Amper drie jaar na de opstart van het experiment, kunnen de initiatiefnemers met trots meedelen dat het proefproject van toen heeft geleid tot een volwaardige productie van harde tarwe, geteeld op Belgische bodem.

Met de harde durum tarwe die momenteel in ons land wordt gecultiveerd, worden nu pastaproducten geproduceerd die de vergelijking met de zuiderse pasta's in alle opzichten kunnen doorstaan en hen op meerdere punten zelfs overtreffen.

Belcampi pasta wordt op de markt gebracht onder het Belgicult label. Belgicult staat voor voedingsproducten die geteeld worden op Belgische bodem. Een garantie voor producten van Belgische herkomst die beantwoorden aan de hoogste  kwaliteits-standaard(en).

Steun voor de Belgische agricultuur

Belcampi creëert hiermee een nieuwe opportuniteit voor de Belgische agricultuur. Kwaliteitsvolle pasta wordt geproduceerd van harde durum tarwe, een tarwesoort die tot voor dit initiatief niet op onze Belgische gronden kon worden geteeld. De teelt van durum tarwe biedt onvermoede mogelijkheden voor de Belgische boer.

De boeren krijgen het financieel beter, aangezien de vergoeding welke ze krijgen voor deze harde tarwe beduidend hoger is dan welke ze krijgen voor de traditionele in België geteelde landbouwgewassen.

Verder bewaakt RV Food de volledige productieketen: van de keuze van het zaaigoed, het zaaien zelf tot en met het produceren en verpakken van de pasta. Het resultaat is een product van hoogwaardige kwaliteit.

De Belcampi producten garanderen daarmee een mooie toekomst voor de Belgische landbouw.

Communicatieplan

Om deze innovatie bekend te maken bij het brede Belgische publiek heeft RV Food koste nog moeite gespaard. Een breed communicatieplan werd uitgeschreven. De Belgische consument maakt weldra kennis met Belcampi via radio en TV campagnes, sociale media, animaties in de winkels, in store reclameboodschappen, foodtrucks,...

De Belcampi pasta zal vanaf eind juni verkrijgbaar zijn bij Carrefour en Delhaize, Makro, SPAR Retail Partners, Cora, Match, Intermarché en de Alvo winkels.

Foto : op 13 juni 2016 kondigde Wim Heylen fier z'n tarweproject aan in Geel. De Geelse burgemeester Vera Celis kwam de tarwe-tractor in gang zetten - archief Nnieuws - Guy Verellen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto