PIVA coacht samen met het Aspirantbaker team de KOGEKA/Sint-Jozefploeg op Mondial du Pain 2019

Van 20 tot 23 oktober 2019 neemt een Belgisch team bestaande uit bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven van de school KOGEKA Geel en de kersvers afgestudeerde Berre Ceuppens, Belgisch kampioen Aspirant Baker 2017, deel aan de 7de editie van Mondial du Pain in het Franse Nantes.

Tijdens dit WK voor bakkers wordt het team gecoacht door PIVA-leraar Frank Van Vaerenbergh – winnaar van het brons tijdens Mondial du Pain 2015 – en gesteund door Aspirant Baker, het promotiekanaal voor het bakkersberoep.

Bakker en KOGEKA-leraar Stijn Van Kerckhoven vormt samen met assistent Berre Ceuppens het Belgische team voor het Mondial du Pain, van 20 tot 23 oktober in het Franse Nantes. Voor Berre Ceuppens is het meteen een straffe vuurdoop, want hij is pas afgestudeerd als bakker aan de scholengemeenschap KOGEGA/Sint-Jozef in Geel.

Stijn Van Kerckhoven is er al sinds 2012 als leraar aan de slag en leerde Berre dus de kneepjes van het vak. Stijn is continu op zoek naar "nieuwe technieken en nieuwe recepten en deelt met veel plezier zijn passie en ideeën", wat binnen KOGEKA/Sint-Jozef als innovatieve vakschool sterk gestimuleerd wordt. Deze competitie vormt voor hem als mentor een prachtige uitdaging. In de gedreven Berre vond hij daarbij een ideale assistent.

Berre Ceuppens is pas in 2019 afgestudeerd als bakker, maar wordt door zijn mentor geroemd om zijn enthousiasme, passie en liefde voor het bakkersvak. Bovendien mag Berre zich al Belgisch kampioen Aspirant Baker 2017 en winnaar van de Internationale UIBC-prijs Viennoiserie (Valencia 2018) noemen.

PIVA-leraar coacht Belgische deelnemers Mondial du Pain

Coach Frank Van Vaerenbergh verdiende zijn strepen als bakker en patissier in verschillende bakkerijen vooraleer hij in 2007 ook als leraar aan de slag ging bij de provinciale school PIVA. Zelf behaalde hij met PIVA-oud-leerlingen Jens de Jonghe en Lars Tilburghs in 2015 en 2016 respectievelijk brons en goud.

"Leerkrachten nemen deel aan wedstrijden om hun vakmanschap op een hoger niveau te tillen. De ervaringen die ze opdoen, delen ze met collega's en leerlingen. PIVA is bijzonder trots dat leerkrachten de uitdaging van een vakwedstrijd regelmatig aangaan.

Wanneer één van onze leerkrachten gevraagd wordt om op wereldbekerniveau het Belgisch team te coachen is dat vooral een ongelooflijke eer en erkenning, zowel voor de leerkracht als voor de school", stelt Bernard Gabriëls, technisch adviseur afdeling Bakkerij van PIVA.

Populaire bakprogramma's op tv zoals 'Bake Off Vlaanderen' doen de interesse voor deze creatieve opleiding groeien. Ook de acties van Bakkers Vlaanderen hebben een positieve invloed op het beeld dat mensen hebben over het bakkersvak.

"PIVA kan beroepen op veel ervaring met grote nationale en internationale wedstrijden. Vanuit het Provinciaal Onderwijs Antwerpen zetten we in op een sterk beroepsonderwijs met focus op kwaliteit. Dat we het zo goed doen op wedstrijden is een bevestiging dat we hierin slagen", aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs.

Mondial du Pain

De 7de editie van dit WK voor bakkers gaat dit jaar door in het Franse Nantes. De deelnemers uit 16 verschillende landen moeten in een tijdspanne van tien uur o.a. twee soorten baguettes, verschillende sierbroden, nutritionele broden, croissants, vier soorten koffiekoeken, brioches, twee soorten belegde broodjes, brood typisch voor je land en een decoratief sierstuk in deeg bereiden.

Al deze producten moeten voldoen aan het wedstrijdreglement. Dat bepaalt bijvoorbeeld dat je twaalf identieke croissants dient te presenteren die er niet alleen mooi uitzien en lekker van smaak zijn, maar ook exact 60 gr. moeten wegen.

In het verleden verzamelden de Belgische deelnemers aan Mondial du Pain al een hele reeks ereplaatsen en ook dit jaar weer mikken zij op een podiumplaats. In 2016 won de Belgische delegatie de "Best of Mondial du Pain" in Taiwan. Vorig jaar eindigden de Belgen nog tweede in China. Aan de "Best of Mondial du Pain" nemen telkens de 6 beste teams uit de "Mondial du Pain" van een jaar eerder deel.

Praktische Info

Wanneer:
Van 20 tot 23 oktober in het Franse Nantes

Meer info:
livestream via https://www.ambassadeursdupain.com/mondialdupain/