Vandaag 5 september is het precies 75 jaar geleden dat Noorderwijk werd bevrijd van het Duitse juk. 'Om dat te gedenken werkte NSB-afdeling een stevig programma uit', zegt Jos Vermeulen van de Nationale Strijdersbond Noorderwijk (NSB).

Op het Noorderwijkse kerkhof is vanmorgen een opvallend herdenkingsmonument onthuld.  Het is vervaardigd van de vroegere bliksemafleider van de St.-Bavokerk.

'Het staat symbool voor de burgerslachtoffers, die exact 75 jaar geleden, op dag van de bevrijding van Noorderwijk, nog werden neergeschoten door de Duitsers', zegt schepen voor monumenten Jan Michielsen.

‘Nicht schiessen, sie sind nur Kinder'

Blikvanger tijdens deze gevulde herdenkingsdag was de heropvoering van de vuurgevechten tijdens de bevrijdingdag.  Dankzij een gedetailleerde re-enactment door de militaire oldtimervereniging Spearhead en de Noorderwijkse Toneelvrienden kregen de toeschouwers een emotioneel overzicht van wat zich precies 75 jaar geleden afspeelde in 'De Dreef'.  

Enkel tieners waren bij de komst van de Duitsers niet gevlucht, maar hadden zich op hun buik gegooid in een ondiepe gracht achter de bomen. In feite zaten ze gevangen in het knallend spervuur tussen de Duitse bezetter en de geallieerden. Dat een buurvrouw schreeuwde ‘nicht schiessen, sie sind nur Kinder’ mocht niet baten. De 16-jarige Henri Bouwen werd getroffen door een kogel en stierf die nacht aan zijn verwondingen.

'Henri was niet het enige slachtoffer', vertelt organisator Jos Vermeulen van NSB Noorderwijk-Morkhoven. 'Omdat de krijgsgevangenen van de Duitsers tijdens het vuurgevecht waren kunnen ontsnappen, namen de Duitsers uit wraak 3 Noorderwijkenaren mee. Emiel Michielsen, Ernest Van Lommel en Jozef Bruynseels werden later op de grens tussen Herentals en Olen gefusilleerd.'

Schoolkinderen onthulden donderdag een gedenkplaatje bij de vredesboom die voor de Bevrijding is geplant naast de St.-Bavokerk.

Markante tentoonstelling over 'De Bevrijding van Noorderwijk'

In het Dorpshuis loopt een niet te missen markante tentoonstelling over De Bevrijding van Noorderwijk. Open nog zondag 8/9 (Open-Monumentendag) van 10-18u - vrijdag 6/9, zaterdag 7/9 en maandag 9/9 van 14-17u.

Het verhaal van de bevrijding wordt uitgebeeld op pancarten. Tevens worden op vier schermen getuigenissen afgelegd over de bevrijding.

Ter gelegenheid van deze bijzondere herdenking, werd een waardevolle herinneringsmedaille met een gelimiteerde oplage geslagen. Op de voorzijde prijkt de bekende Bavo-figuur en op de achterzijde wordt naast de herinneringsdatum de namen vermeld van de vier burgerslachtoffers uit Noorderwijk.

De medailles zijn ontworpen door de Noorderwijkse graficus Gabriël Bourgart en worden gepresenteerd in een aangepast etui. Ze zijn te bekomen door storting van €20 op rekeningnr. BE74 7360 5768 0207 van NSB-Noorderwijk met vermelding 'gedenkpenning' en uw naam.

Bovendien werd een prachtige brochure uitgegeven met het verhaal van de bevrijding. Deze brochure is te bekomen door storting van €7 op hetzelfde rekeningnummer met vermelding 'brochure' en uw naam. De bestellers van de herinneringsmedaille ontvangen deze brochure zonder bijkomende kosten.  Met dank aan Jos Vermeulen, Dokes Douwen, Fons Van Olmen en wijk Koningsveld / Nnieuws.