U bent hier

‘Bevrijding van Mol’ herdacht

Mol
14.09.2020 - 13.36u
Door: Mark Jaspers

Afgelopen zaterdag herdacht Verbroedering Vaderlandse Groeperingen (VVG) de 76e verjaardag van de 'Bevrijding van Mol'. Door corona kon slechts een beperkt publiek deelnemen.

De herdenking vond plaats op de speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege. Tijdens de herdenking werd enerzijds teruggeblikt op de bevrijding, anderzijds bracht VVG het verhaal van Jozef Claes.

Jozef Claes 1937 of 'Jos' wordt geboren op de Hessie in Ezaart en bekleedt later de functie van adjunt-politiecommissaris in Aarschot waar hij aan de leiding staat van de Witte Brigade-Fidelio.

Samen met zijn echtgenote helpt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere vliegeniers ontsnappen. Omwille van deze verzetsactiviteiten wordt hij gearresteerd en later gefusilleerd in Brasschaat.

Afscheidsbrief

Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen kreeg zijn authentieke afscheidsbrief in handendie hij enkele uren voor zijn overlijden aan zijn vrouw en kinderen stuurde. Tijdens de herdenking op 12 september overhandigde VVG dit document aan zijn kinderen.

Comet Line

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Jozef Claes betrokken bij het inwinnen van inlichtingen (fabrieken Wezel, Gompel, Olen) en zet hij acht vliegeniers - waaronder Canadezen, Britten en Amerikanen - op de 'Comet Line'.

De Comet Line was een ontsnappingsnetwerk doorheen Nederland, België, Frankrijk, Pyreneeën naar Spanje en Gibraltar. Zes van hen maken een geslaagde oversteek.

Jozef Claes ontving voor zijn hulp aan de vliegeniers postuum de Medal Of Freedom, de hoogste Amerikaanse burgerlijke onderscheiding voor hulp aan Amerikaanse (en geallieerde) militairen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto