Voor de 17e keer reikte het exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) de Leeuw van de Export uit. De prijs bekroont Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten.  Bij de bedrijven van 50 of méér werknemers is Biobest Group uit Westerlo de laureaat van de Leeuw van de Export 2018 - de Vlaamse exportprijs.

Het Kempense bedrijf zet hommels en andere insecten in voor bestuiving en biologische bestrijding van ziektes en plagen in de tuinbouw.

Biobest is aanwezig in 65 verschillende markten op alle continenten.

Biobest : 'Overnames en eigen distributiesysteem leverden groei van 30% op'

"Het biotechbedrijf overtuigde de jury met zijn op en top duurzame productengamma dat wereldwijd voor een transformatie van de tuinbouwsector heeft gezorgd. Verder sprongen uiteraard de indrukwekkende groeicijfers in het oog, met 2017 als een echt topjaar", zegt het exportagentschap. Overnames en het eigen distributiesysteem leverden een groei van 30 procent op.

Boplan wint bij de bedrijven tot 49 medewerkers

Boplan, een fabrikant van industriële beveiligingssystemen uit het West-Vlaamse Moorsele heeft de Leeuw van de Export 2018 gewonnen bij de bedrijven tot 49 medewerkers

Het bedrijf maakt aanrijd-, val- en stootbeveiligingssystemen uit kunststof. Die worden bijvoorbeeld geplaatst in magazijnen en productiehallen, maar ook op luchthavens of boorplatformen. Het bedrijf exporteert naar 58 landen.

"Boplan wist de jury te overtuigen met gepassioneerd ondernemerschap en doorgedreven focus op innovatie. Zo brengt het bedrijf met zijn intelligente aanrijdingspaal het 'internet of things' binnen in de wereld van de industriële beveiliging. Ingebouwde sensoren verzamelen continu informatie over de toestand van het systeem", aldus FIT.

"Ik hoop dat deze Leeuwen van de Export veel andere ondernemers zullen inspireren om internationaal hun vleugels uit te slaan. Export is immers dé levensader van onze Vlaamse economie", dixit minister-president Bourgeois. (belga)