Bouworde vzw annuleert 59% van de geplande vrijwilligersreizen deze zomer. Dat werd dinsdagavond beslist tijdens een extra bestuursraad. "De veiligheid en gezondheid van zowel vrijwilligers als projecten ter plaatse primeren.

Omwille van het nieuwe Coronavirus kunnen we deze niet voor alle reizen garanderen, van daar deze moeilijke maar enige juiste beslissing.", aldus coördinator Wannes Victoor.

Nood aan duidelijkheid

Afgelopen maanden hield Bouworde vzw de evolutie van het Coronavirus nauw in de gaten om de reismogelijkheden voor aanstaande zomer in te kunnen schatten. Anderhalve maand voor de start van de zomervakantie, hoogseizoen bij Bouworde vzw, werd er een extra bestuursraad ingepland.

Eind juni zou de eerste vrijwilligersreis van de zomer vertrekken waardoor de nood aan duidelijkheid groot werd, zowel voor vrijwilligers als projecten.

Door deze beslissing zijn momenteel 77 van de 130 vrijwilligersreizen (voorjaar + zomer) geannuleerd.

  • Zo’n 353 vrijwilligers tussen 15 en 30 jaar oud kunnen niet vertrekken (zomer + voorjaar).
  • 182 leerlingen van 10 scholengroepen zagen eerder dit jaar al omwille van Corona hun vrijwilligersreis in schoolverband in het water vallen.
  • Voor nog eens 228 jonge vrijwilligers volgt de definitieve beslissing half juni.

“Normaal sturen we ieder seizoen een kleine 1000 jonge vrijwilligers naar diverse vrijwilligersprojecten wereldwijd. De impact van het Coronavirus op onze organisatie is dan ook enorm.”, zegt Wannes Victoor.

Gezondheid en veiligheid primeren

 “We vinden het als organisatie onze plicht om zowel vrijwilligers als projecten zo goed mogelijk te beschermen. Aangezien in heel wat landen de situatie nog onzeker is en we noch onze vrijwilligers, noch onze projecten, kunnen garanderen dat alles gezond en veilig kan verlopen, werd er beslist om heel wat vrijwilligersreizen te annuleren.

Daarbovenop is het onverantwoord om een groep Belgische vrijwilligers naar een project te sturen waar de plaatselijke bevolking in geval van besmetting niet de nodige verzorging kan krijgen.

Tot slot willen we vermijden dat, in het bijzonder onze minderjarige vrijwilligers, vast komen te zitten in het buitenland mochten er bij een eventuele nieuwe outbreak opnieuw grenzen sluiten.”, Zegt Victoor.

Geen financiële kater voor vrijwilligers

Wie zijn/haar vrijwilligersreis deze zomer geannuleerd ziet, krijgt in eerste instantie een waardebon aangeboden ter waarde van de huidige vrijwilligersreis.

Zo kunnen jongeren hun reis een jaartje uitstellen of de bon besteden aan een andere vrijwilligersreis uit het aanbod van 2021. Is dat geen optie, dan gaat Bouworde tot het uiterste om zoveel mogelijk kosten te recupereren.

“Geen enkele vrijwilliger zal met een financiële kater achterblijven. Voor onze vzw is de financiële tol van deze crisis echter heel zwaar. Het totale verlies wordt momenteel op € 70 000 geschat.”