Sinds 1 januari 2015 is de hulpverleningszone Rivierenland officieel van start gegaan. Deze zone komt er na een hervormingsproces van meerdere jaren. In deze zone vormen 19 gemeenten en 15 brandweerposten samen één grote brandweerorganisatie. Bijgevolg verleent de zone brandweerzorg aan meer dan 400.000 inwoners.

Grotere organisatie, grotere slagkracht

De brandweerzone Rivierenland bestaat uit een netwerk van de brandweerposten in volgende steden en gemeenten: Berlaar, Boom, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Puurs, Rumst, Sint-Amands, Willebroek, Aartselaar, Bonheiden, Schelle, Sint-Katelijne-Waver.

Sinds 1 januari 2015 werken deze korpsen samen als één organisatie. Een 850-tal brandweerlieden, waarvan een 150-tal beroeps en een tiental administratieve en technische krachten, zullen instaan voor de operationele uitvoering.

Dankzij de schaalvergroting kunnen de snelste en meest adequate middelen gestuurd worden bij een dringende interventie, zonder rekening te moeten houden met gemeentelijke grenzen. Hierbij heeft elke burger het recht op eenzelfde basisbescherming tegen eenzelfde prijs.

Somers voorzitter, Maudens zonecommandant

Bart Somers is de voorzitter van de nieuwe brandweerzone. De operationele leiding is in handen van zonecommandant kolonel Philippe Maudens, die vandaag officieel wordt aangesteld. Dhr. Rik Schaerlaecken werd aangesteld als financieel beheerder van de zone.
Voor de financiering van de zone werd er een verdeelsleutel vastgelegd tussen de verschillende gemeenten. De dotatie van de verschillende gemeenten wordt aangevuld met bijkomende federale middelen. Daarnaast beschikt de zone ook nog over een zonaal retributiereglement.

Er wordt een nieuwe organisatiestructuur uitgebouwd met een managementteam en ondersteunende diensten. In deze structuur wordt ook een zonale aanpak van de brandpreventie opgenomen.

De hoofdzetel van de nieuwe hulpverleningszone komt in de nieuwe brandweerkazerne van Mechelen.

Meer info: www.brandweerzonerivierenland.be