Brico & BricoPlanit helpt Belgische scholen een flinke hand om hun gebouwen een opknapbeurt te geven.

De bekende doe-het-zelf zaak selecteerde uit honderden nieuwe inzendingen twintig scholen die niet alleen advies krijgen van hun lokale Brico(Planit)-specialisten. Ze mogen ook ter waarde van 10.000 euro het nodige materiaal en gereedschap kiezen om mee aan de slag te gaan.

Zo staken bijvoorbeeld de 'Klushelden' van de Vrije Basisschool Arkades aan de Herenthoutseweg Herentals de handen uit de mouwen.

Zij bouwden een afvalstraat waar de kinderen hun hartje intussen al ophalen. Brico & BricoPlanit reikte de voorbije jaren met haar project 'Klushelden' al 520.000 euro uit aan in totaal 52 scholen die ten laatste eind dit jaar hulp krijgen voor een opknapbeurt.

'Klushelden' is een initiatief waarmee Brico & BricoPlanit wat wil doen aan het verval van de vele scholen in ons land.

België is zo'n 4.000 kleuter- en lage scholen rijk. Die moeten samen tot 10.000 schoolgebouwen beheren. Ruim de helft daarvan is ouder dan 50 jaar en raakt stilaan in verval. Op subsidies voor renovaties is het vaak lang wachten. Brico & BricoPlanit ondersteunt met dit project duurzame initiatieven die de leefwereld van kinderen een stukje aangenamer maken.

De doe-het-zelf specialist hielp de voorbije jaren al 32 scholen met vakkundig advies én een geldbedrag van €10.000 om te spenderen aan materiaal en gereedschap.

Vorig jaar plaatste het een nieuwe oproep om 'Klushelden' aan het werk te zetten. Belgische kleuter- en basisscholen mochten zich weer kandidaat stellen. De aanvragen stroomden binnen: honderden scholen meldden zich. Intussen is het moment aangebroken waarop de 20 uitverkoren scholen één voor één aan de slag gaan.

Klushelden samenbrengen met gemeenschappelijk doel

"We waren opnieuw aangenaam verrast door het groot aantal gemotiveerde scholen dat zich kandidaat stelde voor de derde editie van onze actie", zegt Rudi Schautteet, HR Director bij Brico & BricoPlanit.

"In totaal dienden al zo'n 2.000 scholen hun kandidatuur in. Een professionele jury koos ook nu weer 20 winnende 'Klushelden'. We willen hen de middelen geven om hun creativiteit op hun schoolgebouw los te laten. Het is belangrijk om de vele verouderde scholen aan te pakken, maar we willen ook mensen weer samenbrengen na het hele COVID-19 gebeuren en hen verzamelen rond een gemeenschappelijk doel.

Iets creëren of opbouwen, geeft in het digitale tijdperk alleen maar meer voldoening. Samen klussen schept een band én het leidt uiteraard tot mooie resultaten."

Nieuwe afvalstraat voor VBS Arkades

De Vrije Basisschool Arkades in Herentals stak de handen al uit de mouwen. Met de hulp van Brico & BricoPlanit wisten zij een afvalstraat in mekaar te boksen. In de afvalstraat kunnen de leerlingen hun afval makkelijk recycleren.

Daarnaast leren de kinderen nu ook hoe ze groenten en fruit moeten groeien in hun eigen moestuintje. Een knap project dat dankzij Brico & BricoPlanit kon worden verwezenlijkt.

"De hulp van Brico was cruciaal voor ons", zegt Nico Verwimp, oudercomité Arkades.

"Samen met de helpende handen van het oudercomité en leerkrachten hebben we onze kinderen een afvalstraat kunnen geven en een grote verwonderde glimlach op hun gezicht getoverd. Daar doen we het tenslotte voor."

Het project in Herentals krijgt nog navolging bij andere scholen in alle uithoeken van het land. Overal bundelen directies, leerkrachten, ouders, vrienden en sympathisanten de krachten om de gebouwen en terreinen op te frissen onder impuls van Brico & BricoPlanit.

Brico & BricoPlanit blijft haar 'Klushelden'-initiatief op lange termijn doortrekken. De bekende doe-het-zelf specialist zet bewust in op gelijkaardige duurzame en sociale projecten.'