De werkzaamheden aan de nagelnieuwe brug van de Herenthoutseweg over het Albertkanaal zijn volop aan de gang. Zaterdag en vandaag zondag kwamen toch - tegen het advies van de overheid in - heel wat nieuwsgierigen op de huidige brug een kijkje nemen. 

Politie Neteland verzocht iedereen de brug te verlaten.

De operatie wordt naar volgend weekend uitgesteld.

'Het brugdek van de nieuwe stalen tuibrug van 123 meter bestaat uit twee delen',  zegt Liliane Stinissen, woordvoerster Vlaamse Waterweg NV.

'Zaterdag was het kortste brugdekdeel (48,45 meter) aan de beurt. Aansluitend starten de werkzaamheden voor het invaren en positioneren van het lange brugdekdeel (74,55 meter).

Door een technisch probleem met de hijskraan geraakt het werk dit weekend niet klaar, en wordt er volgend weekend verder afgewerkt.

Omwille van de geldende coronamaatregelen richt nv De Vlaamse Waterweg géén kijklocaties in.

'Kom niet kijken' doet De Vlaamse Waterweg NV een dringende oproep aan het publiek. Ook volgende weekend niet.'

Onze fotograaf Johan Temmerman was zaterdag, zondag én maandag paraat om onze lezers met sprankelende beelden in de watten te leggen.  'Kom niet ter plaatse kijken', vraagt politie Neteland.

De nieuwe brug werd gebouwd volgens het principe van de 'generieke bruggen' die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden.

De brugconstructie is ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 m doorvaarthoogte. Het kanaal is verbreed van 50 m naar 86 m. 

Recent besliste Vlaams minister Lydia Peeters ook om via het relanceplan extra middelen vrij te maken om de nog resterende brugverhogingen in 2021 aan te besteden.

Zo zullen vanaf 2023 de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen.

Foto's Johan Temmerman  / © Nnieuws.