In het coronaverhaal wilde Westerlo zich van aanvang van zijn warmste en sterkste kant laten zien. Met het in juli goedgekeurde Kroonplan werkte de gemeente heel wat acties uit op het vlak van gezondheid, welzijn en ondersteuning met de bedoeling het warme Westerlo met haar sterke dorpen terug doen opleven na deze gezondheidscrisis.

Eén van deze acties is de promotie van het buurtleven door middel van de buurtcheque.

Hiermee wil het bestuur, van zodra dit terug toegelaten is, het buurtleven promoten en bestaande en nieuwe initiatieven stimuleren waarbij buren elkaar beter leren kennen. Het creëren en ondersteunen van warme, aangename en zorgzame buurten is immers een speerpunt voor de partij.

Het reglement is bijzonder eenvoudig. Het indienen van een deelnemerslijst en bewijsstukken, zoals foto's, zodat gezien kan worden dat de activiteit effectief is georganiseerd, is al voldoende.

De bedoeling is immers een erg laagdrempelig systeem te hebben dat heel makkelijk te gebruiken is. Het maximumbedrag dat per buurtevenement uitgekeerd wordt is €250.

De ondersteuning via buurtcheques is gericht op spontane initiatieven van bewoners, buurtcomités, wijkcomités,... zoals een straatfeest, buurtbarbecue of picknick, samen op stap naar een culturele voorstelling in Westerlo, of samen werken aan een creatief project om het straatbeeld op te fleuren.

De gemeente Westerlo moedigt de organisatoren van buurtactiviteiten aan om de buurtcheques zo veel mogelijk te gebruiken voor aankopen bij lokale handelaars.

Een buurt waar iedereen elkaar kent is van groot belang. Dat heeft de coronapandemie wel duidelijk gemaakt. Je goed voelen in je buurt en weten dat er steeds mensen dicht bij jou zijn waarop je kan rekenen is in deze tijden van goudwaarde. CD&V hoopt dan ook dat iedereen snel van deze cheque gebruik zal kunnen maken.

Een buurtcheque aanvragen kan via de cultuurdienst van de gemeente.