U bent hier

Coronavirus - Agentschap Zorg en Gezondheid heeft contact gehad met tien Belgen op cruiseschip Westerdam

Nationaal | Vlaanderen
21.02.2020 - 11.58u
Door: Mark Jaspers

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft contact gehad met de tien landgenoten die meereisden op het Nederlandse cruiseschip MS Westerdam in Cambodja waarop een persoon besmet was met het Covid-19-virus.

"Ze hebben zich allemaal akkoord verklaard om zich te houden aan de regels van twee weken quarantaine en regelmatige temperatuurmeting", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaamse agentschap.

"Gisteren hebben we contact gehad met twee koppels", zegt Joris Moonens, "in de voormiddag hebben we twee mensen opgewacht op de luchthaven van Zaventem, van een ander koppel wisten we te laat dat ze zouden arriveren en die zijn met het openbaar vervoer, met bus en tram, naar huis gegaan.

We hebben met hen telefonisch contact opgenomen en hen de adviezen meegedeeld in v erband met het binnenshuis blijven gedurende twee weken sinds het ogenblik dat ze het schip hebben verlaten. Daarnaast vragen we hen ook om regelmatig de lichaamstemperatuur te checken om te zien of ze geen koorts ontwikkelen."

"Woensdag hadden we contact met het koppel uit Herenthout, over wie al uitvoerig bericht is in de pers. Zij hadden na hun terugvlucht naar Zaventem de trein naar huis genomen.

Er is voorts ook nog een koppel dat zaterdagochtend op de luchthaven al was gearriveerd. Die mensen zijn met de taxi naar huis gegaan. We hebben ze zondagochtend gecontacteerd met uitleg over de thuiszorg. En ten slotte hebben we contact gehad met twee mensen die vanochtend/vrijdag op Schiphol landen en die we daar gaan ophalen."

"We hebben ze dus allemaal gecontacteerd en de regels meegedeeld", aldus Moonens. "Ze hebben toegezegd dat ze zich daaraan zullen houden. Controles bij hen thuis zullen we niet op doen, we rekenen op hun burgerzin om zich vrijwillig te houden aan de regels.

Het risico dat ze besmet zijn is overigens zeer klein. Ze zaten op een cruiseschip met meer dan 2.000 opvarenden waarop maar één persoon besmet was. Ook het risico om anderen te besmetten is erg beperkt.

Ze vertonen geen symptomen van ziekte, maar omdat we geen enkel risico willen nemen vragen we hen om de quarantaineregel in acht te nemen. Door het isolement thuis wordt het risico op eventueel doorgeven van een besmetting erg beperkt." (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto