U bent hier

Dandia weer boven water gebracht, schade aan schip groot (9) - nieuwe foto's

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
27.11.2018 - 21.14u
Door: Mark Jaspers

In het Albertkanaal is dinsdagavond ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier aan Lu Mondelèz, na een aanvaring het op 13 november gezonken binnenschip boven water gehaald. Dat meldt De Vlaamse Waterweg.

De schade vooraan het binnenschip is bijzonder groot. Woensdagvoormiddag om 10.10u is de Dandia weggesleept naar de kade van betoncentrale Centerbeton. (foto's)

De berging verliep de voorbije dagen bijzonder moeizaam, onder meer omdat er eerst een lading van duizend ton kunstmest moest worden verwijderd en het in het ruim terechtgekomen water niet zomaar weer in het kanaal mocht worden gepompt aangezien het in contact was gekomen met die mest.

De schipper had zijn 60 meter lange vaartuig na het ongeval uit handen gegeven, zodat De Vlaamse Waterweg de berging moest organiseren. Na akkoord van de verzekeringsmaatschappijen werd daarvoor een aanbesteding uitgeschreven. Vrijdag kon uiteindelijk begonnen worden met de voorbereidingswerken, met allereerst het verwijderen van de lading.

Die had al voor verontreiniging van het kanaalwater gezorgd, zodat drinkwatermaatschappij Water-link in haar productie-eenheid in Ranst moest stoppen met waterafname.

In Rumst kon het kanaalwater wel voldoende gezuiverd worden, maar klanten kunnen nog enkele dagen smaak- en geurwijzigingen merken die weliswaar geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid.

Om het schip intact te verwijderen, werden er banden onder geplaatst zodat kranen het vervolgens op pontons konden hijsen. Dat verliep echter moeizamer dan verwacht.

Pas dinsdagavond kwam het schip na nog een laatste inspectie door duikers weer aan de oppervlakte.

Het scheepvaartverkeer kan opnieuw vlot passeren. (Belga)

Peter Verstraeten/ Nnieuws : foto's van woensdagochtend en dinsdagavond  - Nnieuws volgt voor u de berging op de voet.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto