U bent hier

De Blinden van Maurice Maeterlinck door SAMWD Herentals

Herentals
15.06.2019 - 23.29u
Door: Mark Jaspers

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, en die tekst is vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar... en ook nog ten volle begrijpelijk binnen de eigen tijd.

'Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst... ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester... hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet, ze wachten.

De blinden, de aangespoelden, de vluchtelingen, de achtergelatenen... zij die niet kunnen zien. En de priester, de leider, de gids... kan hij zien of is hij ziende blind? En het publiek, zij die komen kijken... kunnen zij zien?

In een donker herfstbos wachten twaalf blinden de terugkeer af van de priester. Hij zal hen begeleiden naar het tehuis waaruit ze die ochtend zijn vertrokken. Ze zijn alleen, en ze zijn bang.

De taal helpt hen niet: ze praten langs elkaar heen. Onheilspellende omgevingsgeluiden doen hun verbeelding op hol slaan. De signalen die de natuur hen geeft, voorspellen steeds nadrukkelijker de komst van een onwelkome, sinistere gast.'

In de mystieke omgeving van de open luchtkathedraal van Kasteel Le Paige brachten de leden van de groep 'Woordlab' olv Eric Vanthillo en de accordeonklas olv Jolien Wils dit beklemmend verhaal over ontreddering, existentiële angst en een bijna Beckettiaans wachten.

Spelers van dienst : Pascale Broeders, Frieda De Creus, Heidi De Luyck, Nel Muyshondt, Annie Peeters, Dorien Smets en Ann Van Tichelen.

De muziek werd verzorgd door Maren Hermans, Dorien Baeyens, Casper Teirlinck en Wouter Mangelschots. 

De mooie kostuums werden gemaakt door Diane Willemsens.  Knap.

Foto's : Mark Jaspers


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto