De Rode Duivels geraken stilaan onder stoom voor de wedstrijd van zaterdagnamiddag tegen Ierland. Winnen is een must al kennen de Rode Duivels zaterdag al het resultaat van Zweden-Italië. Die wedstrijd wordt vrijdagavond gespeeld.

Na de training achter gesloten deuren bleek Kevin De Bruyne nog niet helemaal fit te zijn. Hij sukkelt nog met een blessure aan de hamstrings. Mogelijk komt Meunier in de ploeg.

Foto: PhotoNews/ sponsored by H-Estate Herentals

Op het EK wordt al duchtig gerekend. Ploegen voelen zich al safe met vier punten omdat naast de top twee van elke poule ook de vier beste derdes doorstoten naar de achtste finales. Maar hoe beslist de UEFA nu over de volgorde in een poule en wie de vier beste derdes zijn? We zetten het allemaal even op een rijtje.
Hoe wordt de ranking in de groep bepaald?

Behaalde punten in een groep.
Punten verkregen tussen teams die gelijk eindigen.
(bij meer dan 2 ploegen met gelijke punten): doelsaldo in de onderlinge matchen.
(bij meer dan 2 ploegen met gelijke punten): gescoorde doelpunten in de onderlinge matchen.
(bij meer dan 2 ploegen met gelijke punten): als na toepassing van vorige regels nog 2 ploegen gelijk staan, worden onder die 2 ploegen de bovenstaande regels nog eens toegepast. Anders wordt naar de regels hieronder gekeken.
Doelsaldo in de groep.
Gescoorde doelpunten in de groep.
Als 2 ploegen gelijk spelen in hun laatste groepsmatch en zo gelijk eindigen tegenover de vorige criteria, worden strafschoppen genomen na de match. Dit kan niet als nog een derde ploeg gelijk staat met die ploegen.
Fairplay-klassement (enkele gele kaart -1, rode kaart -3).
Positie op UEFA-ranking.

Hoe worden de vier beste derdes bepaald?

Hoogste aantal punten in de groep.
Doelsaldo.
Gescoorde doelpunten.
Fairplay-klassement (enkele gele kaart -1, rode kaart -3).
Positie op UEFA-ranking.

Opmerking: met zes punten is een land er ondertussen zeker van om minstens bij de beste derdes te horen. De kans is wel groot dat heel wat ploegen derde zullen worden in hun poule met vier of drie punten. Het doelsaldo wordt dus wellicht wel een belangrijk criterium.

Als Zweden straks Italië klopt en de Belgen zouden verliezen tegen Ierland, zijn de Rode Duivels zeker uitgeschakeld. Ze kunnen dan wel nog op gelijke hoogte komen van Italië, maar het onderlinge resultaat speelt dan in het nadeel van de Belgen. Dat is ook waarom Oekraïne al zeker uitgeteld is.