U bent hier

De Lijn: 115 bijkomende Antwerpse haltes krijgen realtime infoschermen

Vlaanderen
22.06.2019 - 09.14u
Door: Mark Jaspers

Realtime info aan 280 extra haltes in Vlaanderen = toename met 70 procent
Uitbreiding met nog eens 710 schermen mogelijk
Eerste schermen eind dit jaar geplaatst

Eind dit jaar begint De Lijn aan de installatie van nieuwe schermen voor realtime reisinformatie. In een eerste fase gaat het om 280 haltes, dat is een uitbreiding met 70 procent. Daarvan komen er 115 schermen in Antwerpen.

Deze displays tonen de doorkomsttijden op basis van de gps-positie van de bus of tram. In totaal trekt de vervoermaatschappij 2,7 miljoen uit om reizigers aan meer haltes accurate reisinfo te geven. De schermen van leverancier Axentia zijn ook te vinden op het Brusselse openbaarvervoernet van de MIVB.

Energiezuinige schermen

De 115 Antwerpse schermen komen aan veelgebruikte haltes waar nog geen realtime reisinfo beschikbaar is. Ze schermen tonen het lijnnummer, de bestemming en de wachttijd. LCD-technologie zorgt in alle weersomstandigheden voor goed leesbare informatie en een beperkt energieverbruik.

Afhankelijk van de grootte van de halte en het aantal bussen of trams dat er per uur passeert, wordt een scherm met drie of vijf tekstregels geplaatst.

Budget voorzien voor bijna 1000 schermen

De komende vier jaar heeft De Lijn budget voorzien voor bijna 1000 bijkomende schermen. over heel Vlaanderen. De 280 schermen zijn daarvan de eerste schijf. In een volgende fase komen er mogelijk nog eens 710 schermen bij. Alles samen gaat het om een investering van 2,7 miljoen euro.

Geen aansluiting op elektriciteitsnet nodig

De nieuwe schermen werken op batterijen. Zo moet de straat niet worden opengelegd voor de aansluiting op het lichtnet. Doordat de informatie op de schermen wordt aangeleverd via het mobiele 3G- of 4G-netwerk, zijn er evenmin kabels nodig voor de datacommunicatie.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto