Donderdagmiddag presenteerde 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk onder ruime belangstelling voor het eerst sinds 10 jaar opnieuw een bevelsoverdracht in z'n zonovergoten peterstad Herentals.
In de Defensie-geschiedenis is dit een duidelijk uniek én historisch moment :
huidig korpscommandant luitenant-kolonel stafbrevethouder Peter Constandt (50) droeg het bevel over aan z'n broer luitenant-kolonel stafbrevethouder Miguel Constandt (47). Beiden zijn geboren West-Vlamingen. Peter heeft 1 dochter, Miguel heeft 6 kinderen.
'De commandoperiode van een ‘Commanding Officer’ over een Bataljon loopt normaliter af na 3 jaar', weet Tom Verstrepen, 1e Sergeant chef 29 Bn Log, communicatie.
'Voor de opvolging kunnen enkel hogere officieren kandideren, maar er bestaan er nog heel wat extra strenge criteria waaraan je moet voldoen.'
'Dat het m'n broer werd, is uiteraard wel uniek en bijzonder', zegt de afscheidnemende Peter Constandt.
Peter Constandt : 'Intense dank aan alle personeelsleden 29 Bataljon Log'
In z'n afscheidsspeech dankte luitenant-kolonel Peter Constandt al het personeel van 29 Bataljon Logistiek.
'We hebben het de voorbije jaren héél druk gehad. Ook tijdens de covidpandemie was iedereen constant paraat. We hebben tijdens de eerste maanden logistieke bijstand verleend en nadien accomodatie ter beschikking gesteld voor de inrichting van het vaccinatiecentrum in Grobbendonk. We hebben ook dringende hulp geboden aan de slachtoffers van de waterrampen in Wallonië.'
Miguel Constandt : 'Bewust van de vele uitdagingen'
Broer en nieuwbakken opvolger Miguel Constandt is zich bewust van de vele uitdagingen waarvoor hij en z'n 29 Bataljon staan. 'Medewerkers met een pak ervaring bereiken de leeftijd waarop ze het Bataljon verlaten (pensioen). De jongeren die onze rangen komen vervoegen, moeten zich nog volop inwerken. We zijn blij met de nieuwkomers én het mogen er nog meer zijn.'
Ook de echtgenoten en kinderen van de stafbrevethouders deelden mee in de fijne hulde.
Peterstad Herentals
De nieuwe korpscommandant wil de nauwe banden die z'n broer had met het gemeentebestuur van Grobbendonk en peterstad Herentals verder uitbouwen. Sinds het begin van de jaren 70 van vorige eeuw bestaat het peterschap.
29 Bataljon Logistiek : +50 jaar inzet voor de burgers
Het 29 Bataljon Logistiek is op 1 januari 1971 ontstaan uit de fusie van het 21 Bataljon Ordonnance en het 29 Bataljon Ordonnance wiens vaandel werd overgenomen. In Propsteierwald (Duitsland) vormde het Bataljon een belangrijke schakel voor het rollend materieel naar de eenheden van het 1 BE Corps.
De stad Herentals was de peterstad van het 21 Bataljon en aanvaardde de verderzetting van het peterschap met het 29 Bataljon Logistiek.
In het kader van de herstructurering van de krijgsmacht in september 1995, verhuisden de Staf en de Staf Compagnie naar het “Kwartier Medisch Majoor De Bongnie” in Doornik.
De 230 Compagnie Materieel verhuisde naar haar huidige locatie in Grobbendonk. Als gevolg van de herstructurering van de Defensie van België in 2001, werd het 29 Bataljon Logistiek hervormd tot het 29 Bataljon Logistiek Generale Steun, met als thuisbasis het Kwartier Den Troon in Grobbendonk.
Het 29 Bataljon Logistiek verzorgt logistieke steun op het vlak van materieel, ravitaillering, diensten, transport en munitie. Dit zowel in België als ter ondersteuning van buitenlandse operaties binnen de NAVO en oefeningen. Het devies van het Bataljon luidt : ‘Vis unita fortior’ of ‘Samen staan we sterker’.
Foto boven : Ook de echtgenoten en kinderen van de stafbrevethouders deelden mee in de fijne hulde. Samen met generaal-majoor Pierre Gérard, hoofd van de landcomponent, schouwt Peter Constandt een laatste keer z'n manschappen.
Foto's Adrie de Kok © NNieuws / red. Guy Verellen.
Brigade Piron 2.0 Nete & Aa hield vandaag een boeiende opendeur in De Smisse Herentals.
'Bedoeling van de vereniging is om nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor het grote publiek om de belangstelling, de erkenning en de herdenking van de inzet van de Herentalse soldaten, die tijdens de 10 maanden durende bevrijdingstocht door Noord-Frankrijk, België en Nederland in 1944-45 hebben gestreden, regelmatig onder de aandacht te brengen', zegt voorzitter Ronny Neefs.
De 2e festivaldag van Na Fir Bolg presenteerde opnieuw een pak hoogtepunten met een uitbundig applaus vanuit een vaak uitzinnige weide.
'Clement Peerens Explosition was boenk er oep', lachen Hendrik & Pauline uit Heist-op-den-Berg. 'Spijtig dat ze ermee stoppen. Godgeklaagd. De energie dat die mannen er nog uitpersen, grenst aan het ongelooflijke. Chapeau!'
In Merksplas is vanavond een optocht gehouden voor de jongen van 19 die vorige week is gedood door de ex-partner van zijn moeder.
De man was het huis van zijn ex-vriendin binnengedrongen en gijzelde de 4 aanwezige bewoners. De 19-jarige zoon overleefde de aanval niet.
Zo'n 1.000 mensen namen deel aan de witte mars vanavond tegen het zinloze geweld. (VRTNWS)
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid.
Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen.
De braderij in Herentals krijgt zeker en vast een zonnige top sluitingsdag vandaag.
Kom zeker ook meespelen op de opvallend mooie stand van de Herentalse Zwerfpoezen op de hoek van de Bovenrij-De Paepestraat.
Protagoniste De Buurvrouw Anita : 'We presenteren keileuke cowboy-spelletjes voor de kids. Yiieee-how! Je kan ook een poezenknuffel ontdekken voor de familie en jezelf. Een origineel en blijvend cadeau voor alle poezenliefhebbers. Allemaal home made met kwaliteitskatoen. Tot straks!'
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)