Dit verandert er op 1 februari.

Simpeler van bank veranderen

De nieuwe dienst 'Bankswitching' maakt het vanaf 1 februari makkelijker om van bank te veranderen. Consumenten zullen vanaf dan niet langer hun nieuwe rekeningnummer moeten meedelen aan schuldeisers die met domiciliëring werken of aan terugkerende betalers, zoals bijvoorbeeld de werkgever. De nieuwe bank zal dit regelen via Bankswitching.

Tarieven De Lijn en NMBS stijgen

Bij zowel NMBS als De Lijn gaan enkele tarieven, naar jaarlijkse gewoonte, op 1 februari omhoog. Bij de NMBS slaan de prijzen van abonnementen met 2,49% op, andere vervoersproducten worden gemiddeld 1,49% duurder. Bij De Lijn gaat het om abonnementen zoals de Buzzy Pazz en de Omnipas die worden geïndexeerd. Een standaardbiljet wordt gemiddeld 0,94% duurder.

Een aantal tarieven verandert dan weer helemaal niet, zoals de Go Pass 10, de Rail Pass en de fietsdagkaart. Bij De Lijn blijven de prijzen voor losse tickets ongewijzigd. De Lijnkaart voor tien ritten wordt 1 euro duurder en zal 16 euro kosten.

Meer péages in Frankrijk

De tarieven voor het gebruik van de Franse snelwegen gaan op 1 februari met 1,03 tot 2,04% de hoogte in. De tarieven stijgen door een toepassing van de inflatie en de contracten die al jaren bestaan tussen de Franse staat en de bedrijven die de tarieven innen.

Loopbaansparen van start

Bedrijven kunnen hun personeel de mogelijkheid geven om vakantiedagen over de jaren heen op te potten en te gebruiken wanneer ze dat opportuun vinden. De regeling treedt op 1 februari onveranderd in werking. De maatregel past binnen het Werkbaar en Wendbaar Werk van minister Kris Peeters (CD&V), en zou normaal al in augustus vorig jaar van kracht zijn getreden. (pb)