U bent hier

Erfgoeddag met thema Zorg

Herentals | Kempen regio | Nijlen regio | Olen
23.04.2017 - 22.35u
Door: Mark Jaspers

Om te beginnen mag je 'erf-goed' heel letterlijk nemen: het gaat over datgene wat we van vorige generaties hebben geërfd en waarvoor we nu zorg dragen, met de bedoeling om het straks op onze beurt ook weer te kunnen doorgeven.

Die erfgoedtransfer van generatie op generatie bestaat, omdat we belang hechten aan al die materiële en immateriële getuigenissen over en uit het verleden.

Erfgoed mag worden ontdekt als iets waardevols, dat dicht bij ieder van ons staat. Alle initiatieven die op Erfgoeddag worden aangeboden zijn er dan ook op gericht om dat cultureel erfgoed inzichtelijk te maken en op die manier een omslag te realiseren in de publieke perceptie en benadering van erfgoed.

Onder het thema 'Zorg' gaven ze de mensen een kans om te leren over de zorg voor en door mensen en dit vroeger en nu.

NNieuws ging voor u een kijkje ging nemen op diverse locaties :

Stadsarchief Herentals : Op het stadsarchief zetten enthousiaste medewerkers en vrijwilligers zich elke dag in om het Herentalse erfgoed zo goed mogelijk te bewaren en beschikbaar te maken aan de klant en het nageslacht.

Beschermen van erfgoed tegen alle mogelijke vormen van schade zoals fysische krachten, brand, wate, ongedierte, schimmel, verontreiniging, licht, straling, temperatuur, vochtigheid, diefstal en vandalisme.

Sint-Waldetrudiskerk Herentals : De conservatie van het schilderij van Pieter Van Lint werd in de kijker gezet. Restauratie, geschiedenis, voorstelling en symboliek van dit oogstrelende, kleurrijke doek werden uitvoerig belicht.

Ook hadden we de unieke kans om de kerkschatten te bezichtigen.

Olens radiomuseum : Het atelier van dit museum is bekend voor zijn herstellingen aan oude radio's. er was een demonstratie van onderhouden van radiokasten en herstellingen aan radio's en pick-up's. De ebzoekers konden genieten van de +- 800 tentoongestelde radio's in het museum. Men heeft er nog ongeveer een 6.500 in stock.

WZC Heilig Hart Nijlen : Hier kon je genieten van de tentoonstelling wat zit er in onze souvenirbox. Diamantbewerken was jarenlang de job bij uitstek. er wordt gewerkt aan een herinneringskoffer om samen met de bewoners aan de slag te gaan. Het traject van de koffer werd in beeld gebracht en aangevuld met verhalen en quotes van de bewoners van het rusthuis.

Het Kempens diamantcentrum Nijlen : Waarom schittert een diamant ? Hoe ging het er aan toe in een diamantslijperij ? Wat deed al die diamant in de Kempen ?

Alle antwoorden op die vragen kon je vandaag ontdekken in het diamantmuseum.

Mark Jaspers & C° / NNieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto