Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ethereum koers: 'Wanneer is de beste tijd om ETH te kopen?'

crypto

'Wil je winst maken met Ethereum trading? Het is simpel. Alles wat je hoeft te doen is munten kopen wanneer de Ethereum koers laag is en ze weer verkopen wanneer de koers hoog is. Het verschil stop je in je zak. Dat is de winst.

Deze instructies klinken eenvoudig, maar winst maken is niet altijd zo makkelijk – zeker niet in de wereld van cryptocurrency. De marktvolatiliteit stuurt de ETH koers op en neer als een springstok, waarbij hij zonder waarschuwing en zonder duidelijke oorzaak enorm stijgt en daalt. Wanneer je Ethereum koopt, kan de aankoop van 100 € van vorige week vandaag 200 € waard zijn – of 50 €.

Daarom is het zo moeilijk winst te maken in spot trading, waar beleggers geld verdienen door de markt te timen – kopen en verkopen op basis van voorspellingen over de snel veranderende Ethereum koers. De ETH waarde stijgt en daalt afhankelijk van de marktdynamiek, speculaties over internationale veranderingen in de regelgeving, tweets van miljardairs en entertainers, en vele andere factoren. De markt timen met al deze factoren in het achterhoofd is bijzonder moeilijk. Daarom verliezen bijna alle daytraders geld.'

Een speciaal geval

'Het in 2015 gelanceerde Ethereum neemt al lang een positie in als de op een na grootste cryptocurrency als het gaat om marktkapitalisatie. Alleen Bitcoin is meer waard.

In 2021 overtrof het maandelijkse transactievolume van Ethereum voor het eerst het volume van Bitcoin, waardoor sommige deskundigen voorspelden dat Ethereum uiteindelijk Bitcoin zou verdringen als de grootste en belangrijkste cryptocurrency.

Ethereum is tot zijn hoge rang op de cryptomarkt opgeklommen omdat het geen directe concurrent van Bitcoin is. BTC werd uitgevonden om te dienen als een elektronische valuta voor algemeen gebruik, een vervanging of aanvulling van door de overheid uitgegeven fiat valuta's. Ethereum werd gemaakt met een ander doel voor ogen.

Dat Ethereum een cryptocurrency is, is slechts bijkomstig. Het belangrijkste doel van Ethereum is te dienen als platform voor het runnen van op blockchain gebouwde applicaties. Het is een soort besturingssysteem voor de gedecentraliseerde peer-to-peer wereld.

De sleutel tot het succes van Ethereum is de ondersteuning van smart contracts – uitvoerbare software die op de blockchain wordt opgeslagen. Hierdoor is Ethereum het favoriete platform geworden voor de meeste op blockchain gebouwde gedistribueerde apps – vooral in de gedecentraliseerde financiële markt. De meeste DeFi dApps zijn op Ethereum gebouwd.

Ethereum is ook de host blockchain voor veel crypto tokens die met dApps te maken hebben. En het is de meest gebruikte blockchain voor de nieuwe – maar snel groeiende – markt voor non-fungible tokens, of NFT's. Het is dan ook geen wonder dat Ethereum de tweede plaats op de cryptomarkt heeft veroverd.'

Stormwolken aan de horizon

'Met zijn dominantie op de dApp, DeFi, en NFT markten zou je verwachten dat Ethereum's aandeel in de gehele cryptomarkt aan het stijgen is. Maar in werkelijkheid is het in heel 2022 gedaald.

Zwakke punten van de Ethereum blockchain zijn een deel van de reden. In zijn huidige vorm kan het Ethereum netwerk slechts ongeveer 30 transacties per seconde bevestigen. Dat is beter dan Bitcoin, dat slechts 7 TPS bevestigt. Maar het is ontoereikend voor de eisen van een wereldwijd financieel platform. Het Visa credit/debit card netwerk verwerkt stelselmatig 1.700 TPS en zou naar verluidt 24.000 TPS kunnen verwerken.

Wil Ethereum zijn potentieel waarmaken, dan moet het de transactie knelpunten oplossen.  Het ontwikkelingsteam achter Ethereum heeft een routekaart uitgestippeld naar "Ethereum 2.0", een nieuwe release die een theoretisch maximum van 100.000 TPS zou moeten verwerken.

De release van Ethereum 2.0 was oorspronkelijk gepland voor 2019. Ontwikkelaars hopen nu de nieuwe blockchain tegen eind 2023 uit te brengen.

Een ander nadeel van het Ethereum netwerk zijn de hoge transactiekosten. Elke transactie op de Ethereum blockchain moet betaald worden met "gas" betalingen, die omhoog geschoten zijn samen met het aantal transacties dat om validatie concurreert.

Dus hoewel er dagelijks veel dApps, DeFI applicaties, en NFT's geïntroduceerd worden, hebben technische tekortkomingen van het Ethereum netwerk een kans geschapen voor de concurrerende blockchains van Solana, Cardano, Polkadot, Polygon, Avalanche en anderen. Het resultaat is dat Ethereum in de loop van 2022 geleidelijk marktaandeel heeft verloren.'

Investeren in Ethereum

'Deskundigen uit de industrie geloven nog steeds dat Ethereum op lange termijn een mooie toekomst heeft. Intussen stijgt en daalt de Ethereum koers op korte termijn enorm. Deze marktvolatiliteit maakt spot trading van Ethereum lastig. Toch is er een algemene stijgende trend op lange termijn.

Dit geldt natuurlijk voor veel cryptocurrency's. De waarden stijgen en dalen meestal mee met die van Bitcoin, maar de langetermijntrend is stijgend.'

Leren van het verleden

'Wat als je een maand geleden of een week geleden Ethereum had gekocht? Als je voor 100 € aan ETH had gekocht, wat zou je dan nu hebben?

Je hoeft je dat niet af te vragen. De Kriptomat wat-als calculator voert de berekeningen uit op basis van gegevens die 24 uur per dag geactualiseerd worden. De calculator kan je precies vertellen hoeveel je investering van 100 € vandaag waard zou zijn, aan de hand van historische gegevens.

De calculator kan zelfs resultaten tonen voor elk van de 350+ cryptocurrency's die bij Kriptomat te koop zijn.  De calculator toont aan dat ondanks de kortstondige volatiliteit, crypto verbluffende rendementen heeft opgeleverd voor langetermijnbeleggers.

Een goede manier om te profiteren van stijgende langetermijntrends is de Kriptomat Periodieke Aankoop-functie, waarmee je een schema kunt instellen van regelmatige aankopen op wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse basis. Voor de prijs van een dagelijkse kop Starbucks kun je langzaam maar zeker je cryptoportefeuille opbouwen om langetermijndoelen te ondersteunen, zoals pensionering, de aankoop van vastgoed of het betalen van een dure universitaire opleiding.'

Conclusie

'De wereld is vol teleurgestelde daytraders die graag verkondigen dat er niets gemakkelijks is aan het voorspellen van hoge en lage prijzen op de cryptomarkt. De factoren die de Ethereum koers beïnvloeden zijn te talrijk en te onoverzichtelijk om bij te houden.

Deze volatiliteit heeft het leven van daytraders moeilijk gemaakt, maar de effecten zijn klein vergeleken met de lange-termijn Ethereum prijstrends. Er bestaat niet zoiets als een "zekere zaak" bij het beleggen in crypto, maar veel gelukkige Ethereum holders hebben succes gevonden door hun crypto holdings als een langetermijnbelegging te zien.'  Foto rr.

Kriptomat

Kriptomat

crypto

Deel dit artikel