U bent hier

Expo ‘Vlaamse Meesters’ in AZ Turnhout

Turnhout regio
24.05.2019 - 14.40u
Door: Mark Jaspers

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines gaan in dialoog met de 'oude' Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert.

Dat alles werd gebundeld in een reizende mini-tentoonstelling 'Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert'. Tot en met 7 juni kan je in het kader van '10 jaar AZ Turnhout' de tentoonstelling in de inkomhal van campus Sint-Jozef bekijken.

Meer dan 250 jaar lang waren de 'Vlaamse' kunstenaars toonaangevende meesters in de 'Schone Kunsten'. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie.

De Vlaamse Meesters, met Rubens, Bruegel en Van Eyck op kop, zijn onze culturele vaders en bepalen voor een stuk onze identiteit. Ze waren beroemd om hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. Met indrukwekkende prestaties transformeerden ze het rijke en verstedelijkte Vlaanderen in een van de meest verfijnde regio's ter wereld.

De komende jaren zijn de Vlaamse Meesters meer dan ooit tevoren springlevend. Tal van projecten, wandelingen, tentoonstellingen en evenementen over Vlaamse Meesters zijn overal te lande dé blikvangers en publiekslokkers. Niet alleen om buitenlandse toeristen naar Vlaanderen te halen, maar ook bij vtbKultuur, die de tentoonstelling ontwikkeld heeft.

Niemand minder dan deze hedendaagse 'grootmeesters' werkten vol enthousiasme mee:

Adil El Arbi, filmregisseur
bOb Van Reeth, architect
Jan Fabre, beeldend kunstenaar
Jeroen Meus, kok
Judith Van Istendael, striptekenaar
Pascale Platel, theatermaker
Piet Goddaer, muzikant
Saskia De Coster, auteur
Veronique Branquinho, modeontwerper
Wim Vandekeybus, choreograaf

Ze hebben elk een ander favoriete meesterwerk en zijn allen om hun eigen redenen weg van de klassieke Vlaamse Meesters, maar over één ding zijn ze het roerend eens: het vakmanschap van Rubens en zijn collega-Vlaamse Meesters is werkelijk ongezien.

De erfenis van de klassieke Vlaamse Meesters is vandaag de dag nog steeds springlevend én nog steeds een inspiratiebron voor de huidige generatie kunstenaars.

We hopen met deze tentoonstelling alle inwoners van Turnhout en omgeving kennis te laten maken met Vlaamse Meesters en met vtbKultuur, maar bovenal willen we dat ze na het zien van deze tentoonstelling nog meer goesting hebben gekregen om van cultuur te proeven.

De mini-tentoonstelling staat in AZ Turnhout campus Sint-Jozef , Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout nog tot en met 7 juni.

www.azturnhout.be/10jaarazt

imageMeer nieuws

Wagen belandt tegen gevel aan Eikenlaan

Wagen belandt tegen gevel aan Eikenlaan
Herentals 21.09.2019 - 12.58u

4 lichtgewonden bij aanrijding Geelseweg

4 lichtgewonden bij aanrijding Geelseweg
Herentals 21.09.2019 - 12.41u

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2
Herentals | Kempen regio | Nationaal 21.09.2019 - 09.24u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 20.09.2019 - 16.19u

Honderdduizenden betogers wereldwijd op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.09.2019 - 15.00u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto